Никарагуа поиска посланикът на Евросъюза Бетина Мушайт да напусне страната, съобщиха пред Ройтерс три дипломатически източника, след като властите са я обявили за "персона нон грата".

Мушайт била извикана във външното министерство, където ѝ била обявена за "нон грата", и била уведомена, че трябва да напусне Никарагуа, казаха източниците.

Мушайт повече не е добре дошла в Никарагуа, посочи единият от тях, пожелавайки анонимност, предаде БТА.

Единият от източниците поясни, че от посланика на ЕС е било поискано да напусне Никарагуа вчера, но другите източници не посочиха конкретен срок за отпътуването ѝ.

Решението на правителството на президента Даниел Ортега е поредният опит за наказване на тези, които го критикуват, след репресиите през последните години срещу независимите медии и политическата опозиция, отбелязва Ройтерс.

Засега няма официален коментар от никарагуанска страна.

Решението Мушайт да бъде принудена да си тръгне от централноамериканската страна последва декларация на Евросъюза от миналата седмица, с която Брюксел излезе в ООН и в която Ортега беше призован "да възстанови демокрацията". В текста се апелираше и за освобождаване на политическите затворници и зачитане на правата на човека.

Мушайт "беше изгонена по вулгарен начин", написа в Туитър бившият посланик в Организацията на американските държави Артуро Макфилдс, който се оттегли от поста си през март.

През последните месеци имаше и други знакови отхвърляния на дипломати.

През юни правителството отказа да приеме акредитивните писма на Уго Родригес, който бе номиниран за посланик на САЩ в Никарагуа.

През февруари посланикът на Ватикана в Манагуа Валдемар Станислав Зомертаг беше обявен за персона нон грата и му бе наредено да напусне страната.

През 2018 г. срещу Ортега избухнаха национални протести, завършили с над 300 загинали, повечето от които - в резултат на полицейски действия.

На миналогодишните президентски избори основните политически съперници на Ортега бяха арестувани и беше предприета мащабна атака срещу инакомислието.

Ортега, 76-годишен бивш макрсистки бунтовник, участвал в свалянето на дясната диктатура в края на 70-те години, през 2007 г. се върна на власт, а през ноември миналата година получи четвърти мандат, на избори, които мнозина определиха като манипулирани.

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/716759-nikaragua-izgoni-poslanika-na-es-ot-stranata