Тази година търговският оборот между Русия и Китай е нараснал с 29,8% в сравнение с 2020-а. Това съобщават руските медии, цитирайки данните от Общата митническа администрация на КНР. В цифрово изражение сумат възлиза на на 102,529 милиарда щатски долара.

Китайският износ за Русия за отчетния период се е увеличил с 32,4% на годишна база и възлиза на $47,401 милиарда. Доставките от Русия до Китай са се увеличили с 27,6%, възлизайки на 55,128 милиарда долара.

През месец септември търговията между Русия и Китай възлиза на 13,468 милиарда долара, износът от Китай за Руската федерация е в размер на $6,601 милиарда, а вносът от Русия за Китай е 6 867 милиарда долара.

В края на 2020-а година търговията между Русия и Китай спадна с 2,9% до 107,76 милиарда долара. Тази година обаче търговското "сближаване" между двете държави отново се покачва.

Тази година Брюксел неколкократно подчерта, че Европейският съюз твърдо вярва, че все по-голямото сближаване между Русия и Китай се дължи не толкова на икономически съображения в контекста на естествения характер на техните икономики, а чрез "общото отхвърляне на демократичните ценности", които Западът изповядва.

Отношенията между ЕС и Русия се влошиха драстично през последното десетилетие и особено след анексирането на Крим и Севастопол през 2014-а година. Международните отношения между тях са белязани от взаимни обвинения и неспираща липса на доверие.

Колкото до Китай, външните отношения на Евросъюза с него се изостриха особено силно през последната година, белязана от Covid-пандемията и агресивната политическа риторика от страна на президента Доналд Тръмп. А и след него.

А говорейски за търговски отношения, тези между Европейският съюз и Русия са все по-слаби, а тези между Пекин и Москва са все по-силни.  http://dnesplus.bg