След едно от най-тежките терористични нападения в руската история с над 130 жертви продължава да не е еднозначно ясно кой носи отговорността. Руското вътрешно министерство обяви, че атентатът е дело на чуждестранни граждани. Задържани са 11 души, сред които били и четиримата преки извършители, данни за чиято националност не се съобщават.

19 часа след атентата руският президент Владимир Путин каза, че това е "варварски терористичен акт", и че следите водят към Украйна. Той не обърна внимание на признанието на "Ислямска държава" и заяви, че атентаторите са се опитали да си укрият в посока Украйна, без да представи доказателства за това.

Експерт: доказателства за версията на Кремъл няма

При това няма никакви съмнения по отношение на признанието на "Ислямска държава", каза пред АРД експертът по тероризма от лондонския King's College Петер Нойман. Путин намекна, че Украйна е играла активна роля, но за това няма никакви доказателства - точно обратното, посочи Нойман. До момента има три признания от страна на "Ислямска държава", които са автентични и са разпространени чрез официалните канали на групировката. "Според мен няма никакво съмнение, че отговорността е най-вече на ИД и по-специално на нейното подразделение Хорасан."

"Ислямска държава провинция Хорасан" вече от години е във въоръжен конфликт с талибаните в Афганистан. Тази подгрупа на ИД вербува активно и хора от бившите съветски република в Централна Азия като Таджикистан, Узбекистан или Киргизстан, пише германската обществено-правна медия.

Кореспондентката на АРД в Москва Ина Рук на свой ред изтъкна, че "Путин веднага посочи с пръст Украйна, без да привежда каквито и да било доказателства".

Зеленски: Путин просто се опитва да обвини другиго

Киев решително отхвърли обвиненията: в последното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски каза, че Путин и неговите съмишленици "просто се опитват да обвинят някого другиго". Преди това президентският съветник Михайло Подоляк нарече в платформата Х обвиненията "абсурдни". САЩ също отбелязаха, че няма свидетелства Украйна да е замесена в атентата, пише АРД.

Полският премиер Доналд Туск предупреди атаката да не се използва като предлог за ескалация. "Надяваме се, че тази ужасна трагедия няма да послужи като повод за ескалация на насилието и агресията."

"Ислямска държава" нееднократно пое отговорността

"Атаката бе извършена от четирима бойци на "Ислямска държава", обяви групировката още по обед в събота. Те били въоръжени с автомати, пистолет, ножове и бомби. Нападението било част от "естествения контекст на войната, водена с държавите, които се борят против исляма".

Междувременно джихадистките милициии разпространиха по каналите си в Телеграм видео, за което се твърди, че е от нападението. То е с дължина една минута и 31 секунди и показва отблизо стрелец, открил огън срещу хората в концертната зала.

Каква е ролята на групата "Пикник"?

Дали нападението може да е свързано с групата "Пикник", за чийто концерт са били дошли хората? "Не се страхувай от нищо - нито от огъня, нито от звънтящата сянка. Вече не си дете. На сутринта се измий със собствената си кръв. И разтърси разцъфтяващия ден" - така звучи текстът на последната песен на групата в YouTube.

"Пикник" е сред ветераните на руската музикална сцена, създадена е през 1978-а година в Санкт Петербург. През 1980-а години членовете ѝ се оказват в немилост - заради привързаността си към "Лед Цепелин" или "Ролинг Стоунс". Но от 2023-а година насам получават похвали за подкрепата си към войната на Русия срещу Украйна. Изявата им в "Крокус сити хол" също може да се тълкува като доказателство за лоялността на групата спрямо Кремъл - имайки предвид на колко руски звезди им се наложи да напуснат страната, тъй като се обявиха против войната.

Редактор: Биляна Михайлова

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/867688-sled-atentata-v-moskva-mnogo-vaprosi-bez-otgovor

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares