Руските власти подготвят редица финансови стимули за прехвърляне на цялата валутна ликвидност в руската икономиката от долари към евро. Това обяви днес директорът от Министерството на финансите - Димитрий Тимофеев, цитиран от РИА Новости.

"Нашата цел, може би това е първата, е да превърнем Русия в европеизирана държава. Тоест, доларът ще бъде заменен от еврото и аз мисля, че ние имаме всички основания за това", заяви Тимофеев.

Руското финансово министерство осъзнава, че за да се случи това валутно заемане са нужни финансови стимули. Какви точно ще бъдат те тепърва ще се уточнява.

"Принципно са възможни директивни методи за някои държавни компании, така че предстои много сложна работа, за да се отдалечи цялата руска икономика колкото се може по-далече от долара. Това обаче ще ни позволи да избегнем много санкции и да направим световния бизнес по-демократичен. Обмисляме сериозни финансови стимули и за частнике компании ", допълни Тимофеев.

Към днешна дата в обмена на валута на Московската борса доларът представлява 80%, еврото взема по-малко от 20%, а юанът и другите валути са напълно неликвидни. http://dnesplus.bg