Русия не може да направи много за да помогне за спешните ремонти на неизправното оборудване на газопровода "Северен поток 1", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на фона на спада в производството и износа на "Газпром", предава Ройтерс.

Русия намали доставките на газ през "Северен поток 1" нейния основен газопровод за Европа, само до 20% от капацитета миналата седмица, заявявайки, че турбина, изпратена в Канада за поддръжка, не е била върната и друга турбина също се нуждае от ремонт.

Това сигнализира за задълбочаване на спора, в който Москва посочи проблеми с турбините като причина за прекъсване на доставките на газ през газопровода "Северен поток 1".

"Има неизправности, които изискват спешен ремонт, и има определени изкуствени затруднения, причинени от санкциите", каза Песков.

"Тази ситуация трябва да се коригира и Русия има малко възможности да помогне в това", добави той.

Германската Siemens Energy, производител на турбините, заяви, че не е имала достъп до турбините на място и не е получила никакви доклади за повреди от "Газпром" и затова приема, че турбините работят нормално.

Газопроводът "Северен поток 1", някога символ на енергийното сътрудничество между най-голямата икономика в Европа Германия и Русия, е сред няколко маршрута, които транспортират руски газ до Европа.

Припомняме, че руският държавен газов гигант "Газпром" намали доставките на газ през газопровода "Северен поток 1" за Германия с 60% през юни,позовавайки се на технически проблеми, след като турбина, която Siemens изпрати в Канада за основен ремонт, не можа да бъде върната поради санкции. Канада и Германия сключиха сделка за връщане на турбината, но след това "Газпром" обяви, че все още не е получил съответните документи.

Друг основен маршрут е тръбопроводът "Ямал-Европа", който работи в реверсивен режим, за да транспортира газ от Германия до Полша, а износът през Украйна също е на намалени нива, след като Киев затвори един от двата пропускателни пункта от Русия, който се намира на територии, които не са под контрола на Киев на фона на военния конфликт.

В резултат на това добивът на газ от "Газпром" е намалял с 12% до 262,4 милиарда кубически метра от януари до юли, а износът за страни извън ОНД е намалял с 35% до 75,3 милиарда кубически метра спрямо същия период преди година, съобщи руската държавна газова компания

Миналия месец добивът на "Газпром" е бил с 35,8% по-нисък на годишна база в сравнение с годишен спад от 30,4% предходния месец, каза Евгений Суворов, икономист в CentroCreditBank, в своя Telegram канал MMI, а износът е намалял с 58,4% спрямо юни.

"Русия няма да може да компенсира загубата на европейския пазар, като доставя за Китай", каза Суворов, добавяйки, че "Газпром" е доставил 10,4 милиарда кубични метра в Китай миналата година.

В понеделник "Газпром" заяви, че доставките за Китай чрез тръбопровода "Силата на Сибир" са се увеличили с 61%, без да предостави цифри.

Източник: Ройтерс

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/700674-rusia-ne-mojela-da-napravi-mnogo-za-remonta-na-severen-potok-1