Най-малко пет души бяха убити и 50 ранени снощи в пожар на катастрофирал камион, превозващ нафта, на шосе в южната част на Либия, предаде Ройтерс, като се позова на медици и службите за сигурност.

Снимки, качени в интернет от местни жители, показват овъгления камион и още няколко обгорени превозни средства от двете страни на шосе в района на Езвая, община Бент Бая.

По данни на медици пет мъртви тела са намерени във и край превозните средства, но броят за загиналите може да се увеличи, защото някои от ранените са в тежко състояние. Не е известно дали водачът на камиона е сред пострадалите.

Източник от службите за сигурност каза, че камионът цистерна е станал част от катастрофа и се е преобърнал. След това хора от други автомобили са опитали да източат гориво от цистерната, без да осъзнават опасността. "За нещастие, избухва пожар в камиона и това взема жертви", добави източникът.

Либия изпитва недостиг от течни горива от 2014 г., когато страната е разделена заради гражданска война в борбата за власт след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Либийските граждани често трябва да стоят часове наред на дълги опашки, за да заредят с гориво автомобилите си.

Източник: Ройтерс

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/700678-cisterna-s-nafta-se-zapali-v-libia-ima-zaginali-i-raneni