В Русия новите резервни части за чуждестранните модели автомобили не са достъпни от месеци. Алтернативи обаче има - от стари коли или от Китай. И вероятността руснаците да се насочат към местни марки не е голяма.

Гаражът на Давид е само за познавачи. Намира се в в покрайнините на Москва до малка горичка.

Пред ниската неизмазана сграда е паркирано Порше. "Готино е, нали?" - пита един служител, докато посочва пътя към кабинета на шефа.

Давид, който може да наблюдава половината сервиз от бюрото си, е първият, който се съгласява да говори за настоящата ситуация в руската автомобилна индустрия в условията на санкции. "Мнозина се страхуват", потвърждава и той.

Търсенето не е секнало

Този следобед в работилницата на Давид има няколко автомобила - Ауди, Нисан и Фолксваген. Бизнесът продължава да върви добре - казва Давид. Той не може да се оплаче от липсата на клиенти, но се притеснява дали ще може да гарантира качеството на ремонтните си дейности в дългосрочен план. След налагането на новите санкции резервните части не само са по-трудно достъпни, но има и все повече фалшификати.

Доказателствата са разпръснати по пода на работилницата: фини метални пластини, които просто са се разпаднали, когато са били поставени в двигателя. Евтино копие, казва Давид, но доставено в оригинална опаковка.

Най-обикновена измама

Междувременно пристига и колегата на Давид - Сослан. Двамата имат и канал в Ютюб за фенове на автомобилите, който използват и за да популяризират работата си.

С мобилния си телефон Сослан първо заснема малките метални части, след което започва да говори пред камерата: "Внимавайте! Китайските ментета се продават в опаковки "Bosch". Автомеханикът и блогър обаче е убеден, че това няма нищо общо със санкциите, а е просто измама.

Според него нищо особено не се е променило: "Всичко просто стана по-скъпо, а никой не очакваше да е така. Ако преди моторното масло струваше 1000 рубли, сега струва между 2000 и 3000. Иначе нямаме проблеми с частите - всичко върви. Така ще бъде и занапред".

Резервните части вече са проблем

Приятелят на Сослан и негов бизнес партньор Давид вижда нещата по-различно. "Да ви кажа ли истината?", пита той и разказва, че новите резервни части за чуждестранните модели автомобили не са достъпни от месеци: "Ако преди цялостният ремонт ни отнемаше три дни, сега отнема пет и повече - не можем да си набавим частите".

Давид обяснява, че му бил нужен спешно съединител за германски автомобил и останал много доволен, когато негов колега му се обадил и му казал, че е намерил подходящата част в един стар автомобил.

Помощ от трети страни

В същото време обаче руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви, че чрез нови разпоредби за паралелния внос - т.е. за вноса на стоки през приятелски трети страни - нуждите на руските търговци на автомобили и на сервизните центрове били покрити.

За шефа на сервиза Давид обаче това не е повод за радост, особено с оглед на бъдещето. По думите му засега няма да има нови директни доставки на оригинални части, а ще се внасят само китайски компоненти, които копират оригинала: "Или всичко ще се прави с помощта на паралелен внос и ще струва два пъти по-скъпо".

По-малко коли ли ще купуват ли руснаците?

Опитният механик, който кара германски автомобил, не вярва, че руснаците ще се насочат към местните марки. За да го докаже, той посочва автомобилите, паркирани в двора пред сервиза му - почти всички са модели от САЩ и Европа.

Но вероятно тези, които нямат спешна нужда от това, засега изобщо няма да купуват автомобил. Според агенцията за анализи Avtostat през май в Русия не са продадени и 28 000 нови автомобила - спад от почти 80 процента в сравнение със същия месец на миналата година.

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/700680-prechat-li-sankciite-na-rusnacite-da-karat-zapadnite-si-koli