Европейската комисия работи по "стратегически документ", който призовава страните членки да се подготвят за "пълното прекратяване на газовите доставки от Русия", предаде БНР.

Стратегическият документ, с който разполага електронното издание "Юрактив", призовава 27-те страни членки на ЕС да се подготвят за шоково прекъсване на руските газови доставки, след като Русия прекрати едностранно договорните отношения с Полша и България.

Европейската комисия препоръчва временното въвеждане на регулирана горна граница на цената на газа, след като средната цена през март се е увеличила седем пъти в сравнение със същия период на миналата година, а това от своя страна е довело до скок в цената на тока.

Предишните мерки на ЕК от есента са изхождали от постоянно увеличение в цената на газа. "Сега вече трябва да сме подготвени за изненадващо, мащабно или напълно спиране на руските газови доставки, което би довело до непосилно високи цени и недостиг на газа", се казва в стратегическия документ, който Еврокомисията трябва да одобри утре, 18 май, твърди "Юрактив".

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/679462-ek-raboti-po-palnoto-prekratavane-na-gazovite-dostavki-ot-rusia