Записи с лошо качество, които не могат да бъдат "изчистени", блокират разследването за смъртта на 16-годишния Людмил, който бе убит от токов удар, след като стъпи върху шахта на тротоар в центъра на София - пред болница "Св. Иван Рилски". Това става ясно от отговорите, дадени от Софийската градска прокуратура на "Сега".

Инцидентът с момчето стана на 14 февруари 2021 г. Очаква се прокуратурата да открие кои са отговорните лица за смъртта на детето, след като всички имащи отношение към казуса институции и дружества си прехвърляха вината. Кметът на София Йорданка Фандъкова например още след инцидента призна, че стопанисването на шахтата, по която е протекъл токът, е отговорност на Столична община. Въпреки това тя каза, че от общината не знаят кой е отварял шахтата. След трагедията Фандъкова съобщи, че е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината. През декември м.г., тоест 10 месеца по-късно с датчици бяха едва 3% от въпросните шахти, показа проверка на "Свободна Европа".

"На настоящия етап от разследването бяха проведени действия за установяването на дейността на няколко лица около и в процесната шахта, както и за установяване на самоличността им", отговори на "Сега" зам.-градският прокурор Десислава Петрова, която е и говорител на СГП. Тя допълни, че видеозаписите, на които те са заснети, са с лошо качество, което прави невъзможна идентификацията им. Затова на отдел "Киберсигурност" в ГДПОБ била възложена компютърна техническа справка. "Но качеството на кадрите от посочените видеозаписи не беше увеличено и подобрено", казва още прокурор Петрова. Затова по делото ще бъдат изискани нови справки от Столична община и ще бъдат възложени оперативно-издирвателни мероприятия на СДВР.

Предстои и разпит на свидетел, който е обявен за общодържавно издирване, се казва още в отговорите на прокуратурата. Тъй като не е ясно кога ще бъде открит въпросният свидетел, това може да се превърне в отделно основание за забавяне на разследването. Прокуратурата все пак уверява, че по делото са извършени множество действия и към момента също продължава активно да се разследва.

Ако бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на определено лице за извършено престъпление от общ характер, наблюдаващият прокурор ще ги прецени и ще реши дали да повдигне обвинения, казва още прокуратурата.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/679471-loshi-zapisi-blokirat-deloto-za-ubitoto-ot-tok-dete-v-sofia