Проруските сепаратисти организираха шествие по повод 9 май в украинския пристанищен град Мариупол, който е почти изцяло завладян от руската армия, предаде Франс прес.

Участниците в шествието носеха огромна Георгиевска лента, която е патриотичен символ в Русия. На днешния ден Русия отбелязва победата на Съветския съюз срещу нацистка Германия през 1945 г.

Георгиевската лента, която е с оранжеви и черни ивици, е носена от милиони руснаци в памет на съветските войници, загинали в борбата срещу нацизма.

Днес в Мариупол кортеж, воден от сепаратисткия лидер Денис Пушилин, носеше 300-метрова лента, става видно от публикация в акаунта на Пушилин в Телеграм. На снимка, придружаваща публикацията, се вижда усмихнатият Пушилин, който държи огромната лента, заедно с хора, представени в поста като жители на града, станал сцена на най-тежките боеве от началото на руското нашествие в Украйна.

Сепаратисткият лидер носи и малка Георгиевска лента на сакото си, във формата на буквата "Z", знак на руските сили, станал символ на поддръжниците на офанзивата на Русия срещу Украйна.

Мариупол беше разрушен почти изцяло при продължилата седмици обсада, довела до поставянето му под контрола на руските сили, които се бият срещу последните украински защитници на града, укриващи се в стоманодобивния завод "Азовстал".

Украинското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са използвали танкове и артилерия при операция за щурм на завода, предаде Ройтерс. Москва обяви победа в града, макар че огромният комплекс остава в ръцете на украински бойци.

Не се изключва възможността руските сили да прибегнат отново до бомбардировачи Ту-22 М3, добави говорител на министерството.

Руският президент Владимир Путин заяви на 21 април, че не е необходимо заводът да бъде щурмуван, но призова своите сили да блокират района така, че "дори муха да не може да прелети".

Украйна заяви, че всички жени, деца и възрастни хора, намирали се в "Азовстал", вече са го напуснали. Русия обяви евакуацията на цивилни от завода за приключена.

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/677237-proruskite-separatisti-organiziraha-shestvie-v-mariupol