"Разделението на обществото е реален риск за националната сигурност на България, защото виждаме от една страна в рамките на свободния свят - НАТО и ЕС, тече неочаквана консолидация по мащаб и по скорост, а в същото време в България върви към разделение и то такова, което връща в дневния ред на обществото въпроси, които като че ли бяхме приключили 1997-1999 година", коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

По думите му връщането на тези въпроси е знак за проблем в лидерството в България, защото "когато веднъж е направен избор, лидерството е това, което носи отговорност за намиране на каузи, които обединяват".

Той обърна внимание, че вместо да се организираме в подкрепа на Украйна, да превъоръжим нашата армия, в развитие на отбранителните способности в НАТО и развитие на нашата устойчивост в ЕС, ние се връщаме назад. Бившият министър добави, че виждаме това по отношение на Русия - Украйна и влизането на РСМ в ЕС, но това е много тревожно.

"Българите се бият пред Паметника на Съветската армия за каузи на други държави. За каузи, които са свързани с това, че България е обявена за неприятелска страна. На парада на 9 май ние сме свидетели отново на пълна подмяна на историческата истина и заклинания, насочени против Запада и в частност против България. Това е 100% отговорност на лидерството в България. Крайно време е този въпрос да бъде разрешен, за да не разрушим бъдещето на нашата страна", подчерта Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-големият проблем при лидерството е, когато има разнопосочни послания и компромиси, които не са обяснени. Той изтъкна, че е важно да има ясни каузи, които ни водят напред, и да има лидери, които застават зад тези каузи. Гостът коментира, че парламентът не е успял да направи посланието ясно, а е останала голяма работа за вършене от правителството и президента.

"Беше създадена възможност за намиране на компромис по един проблем, който беше изкуствено създаден, тъй като правителството е в пълното си право да взима решения. Единственият ангажимент на парламента е, ако трябва да бъдат заделени допълнителни средства от бюджета или да бъдат прехвърлени средства от едни разходи в други. Абстрактното военно-техническо сътрудничество с Украйна чрез ремонт е добро начало. Правителството беше създадено около един компромис, фокусиран върху съвсем друг тип задача, а задачата, която възниква сега с кризата в Украйна не е по силите на споразумението, което беше сключено за това управление", каза още Шаламанов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/677257-shalamanov-razdelenieto-na-obshtestvoto-e-risk-za-nacionalnata-ni-sigurnost