Съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки призова държавата, в лицето на отговорните институции, да организира по-координирано и навременно действията си във връзка с бежанската вълна от Украйна. За целта той предлага няколко конкретни стъпки, чрез които процесът по оказване на помощ да бъде улеснен, за да не се стига до хаос и невъзможност за справяне със ситуацията.

От началото на войната в Европа убежище са потърсили над 2,6 млн. украински граждани. По данни на сформираната към правителството Оперативна координационна група на този етап в страната ни има над 33 000 бежанци. В България в държавни и общински бази са настанени около 1100 души, а в хотели – над 2500 души.

В официално писмо до министър-председателя, министъра на вътрешните работи, Държавната агенция за бежанците и Държавната агенция за българите в чужбина Джамбазки информира, че нуждата от свободни легла за настаняване става все по-голяма, а доброволците вече по-трудно намират къде да настанят пристигащите с автобуси хора. Стига се до ситуации, в които хората спят по гари и пейки, чакайки транспорт за влизане навътре в страната.

По тази причина съпредседателят на ВМРО предлага в най-спешни срокове да бъдат извършени следните действия:

1. Министерство на вътрешните работи, в координация с Държавната агенция за бежанците, да организира изграждането на бежански центрове по границата с Румъния.

2. Да бъдат открити териториални подразделения на Държавната агенция за бежанците по границата с Румъния, които да обработват заявления за бежански статут във възможно най-кратки срокове.

3. Министерският съвет да предложи въвеждането на карта „Българин“, която да даде възможност на бесарабските и таврийски българи, които бягат от войната, да получат възможност да работят и да се впишат по-бързо в българското общество.

4. Министерският съвет да внесе предложение за отваряне на всички държавни и ведомствени почивни бази за прием на бежанци.

„В условията на безпрецедентни кризи са необходими навременни решения и обща работа. Виждаме, че българският народ се самоорганизира в помощта си към бягащите от ужаса на войната. Време е българската държава да заработи активно и да канализира общите усилия, за да постигнем най-добрите резултати.“, завършва Джамбазки в искането си за адекватни действия от страна на българските власти.

 

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/661469-djambazki-s-predlojenia-do-vlastite-kak-da-se-ulesni-priemat-na-bejanci-ot-ukraina-