„Този конфликт ще бъде управляван само в Русия и Украйна. НАТО няма да се намеси, НАТО е декларирало отдавна, че договорът на Алианса не се отнася за страни извън съюза. Това е правото на НАТО, то не е страна в този конфликт и няма да стане страна“, каза бившият заместник министър на отбраната ген. Атанас Запрянов.

По думите му военният пожар в Украйна не трябва да излиза извън границите на двустранна война, защото „иначе става страшно“.

„Никой не може да каже как ще се развие военния конфликт Украйна-Русия. Всички декларации, че няма да нападат видяхме, че е стратегическа измама“, допълни Запрянов.

Той коментира още, че щом Русия нанася удари по стратегически военни обекти на територията на Украйна, това означава война между двете страни.

„Украйна трябва да защити себе си и цялото международно право. Тя има право на това и ще го направи. Аз очаквам от западния свят не само декларации за морална подкрепа, не само санкции, но и ако има нужда – военна подкрепа във вид на доставки“, каза още Запрянов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/656016-gen-atanas-zapranov-nato-nama-da-se-namesi-v-konflikta-rusia-ukraina