Парламентарната комисия по електронно управление иска обяснение от ресорния министър заради казуса с регистър Булстат.

През почивните дни адвокати обявиха, че преобразуването на кодовете на регистрираните е направило „видими“ личните им данни. Две министерства отрекоха това да е теч на данни. Софийската районна прокуратура се самосезира,

Още в деня на съобщението министърът на правосъдието Надежда Йорданова отрече възможността да се виждат ЕГН-тата, адресите, телефоните и имейли на 300 000 самоосигуряващи се българи да е теч на данни.

Тя обаче защити със закон от 2005 г. само „видимостта“ на постоянните адреси. Но не обясни защо системата е позволявала всеки, който е разполагал с ЕГН на друг човек, временно да вижда и останалата част от личните му данни.

Още тогава министърът по електронно управление Божидар Божанов увери, че грешката е отстранена. И че „няма данни за злоумишлени действия или атаки към Булстат“.

Освен от министъра на електронното управление Божидар Божанов, комисията ще иска обяснение и от директора на Агенция по вписванията Даниела Митева и от директора на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов и председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Заради въвеждане на системата за преобразуване на кодовете БУЛСТАТ беше спрян за 4 дни по Нова година.

Преди 4 години срив на Търговския регистър причини значителни главоболия на бизнеса.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/644104-komisia-na-ns-iska-obasnenia-ot-pravitelstvoto-po-kazusa-s-lichnite-danni