На 13 декември 2021 г. отбелязваме важно събитие в украинско-българските отношения – 30-годишнината от възобновяването на дипломатическите отношения между Украйна и България, започнали през 1918 г. между Украинската народна република и Царство България.

Това заяви пред ФАКТИ посланикът на Украйна в Република България Виталий Москаленко.

Въпреки новата реалност, свързана с пандемията, украинско-българският политически диалог се поддържа на различни нива, включително онлайн срещи, телефонни разговори, участие на делегации в международни конференции и форуми. Техните резултати показват едно - готовността за по-нататъшно развитие на двустранните отношения и взаимноизгодно сътрудничество.

България беше и остава надежден партньор на Украйна в контекста на подкрепата за европейската интеграция и евроатлантическите стремежи. Едно време България беше сред първите, които подкрепиха евроинтеграционния избор на украинския народ, без забавяне ратифицира Споразумението за асоцииране и активно съдейства на Украйна в промотирането на решението за въвеждане на безвизов режим.

Украйна високо оценява подкрепата от страна на България на държавния суверенитет и териториалната цялост. Тази година министър на външните работи на България Светлан Стоев участва във встъпителната среща на върха на Кримската платформа и в тържествата по повод 30-годишнината от независимостта на Украйна. По време на форума на Кримската платформа той потвърди последователната подкрепа от страна на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и се присъедини към заключителния документ на форума, което е потвърждение на политическата и практическа подкрепа на Украйна по кримския въпрос и нашето сътрудничество в областта на регионалната сигурност. Надявам се, че ще продължим да чувстваме това ниво на подкрепа.

Благодарни сме и на България като водеща страна в Доверителния фонд на НАТО за медицинска рехабилитация за лечението на повече от 200 ранени украински военнослужещи. Планираме да възобновим сътрудничеството в рамките на този проект през следващата година.

Като най-голямата държава на Балканския полуостров, която има излаз на Черно море с мощни пристанища и е врата към пазарите на други балкански страни, България е приоритетен търговско-икономически партньор на Украйна на Балканския регион, важен пазар за украинските стоки, където традиционно се акумулира положителното за нашата държава външнотърговско салдо.

Статистиката сочи, че стокооборотът между нашите страни показва тенденция към възстановяване, като очакваме през 2021 г. обемът на външната търговия между Украйна и България да надхвърли 1 млрд. щатски долара и да бъде рекорден. Ръстът на украинския износ през 2021 г. се наблюдава във всички основни стокови позиции. Ръстът на вноса от България се дължи на увеличените доставки на украинския пазар на бензин и петролни продукти.

Инвестиционното сътрудничество също се развива активно. Към днешна дата в България са регистрирани около 600 компании с украински капитал. В Украйна са представени около 350 фирми с български капитал и представителства на български фирми.

Убеден съм, че създадената през ноември украинско-българска търговско-промишлена камара, начело с украинския бизнесмен Иван Плачков, ще съдейства за укрепване на търговско-икономическото сътрудничество и привличане на инвестиции.

С удоволствие отбелязвам факта, че все повече украинци избират България за своя ваканционна дестинация. Украйна е сред ТОП-5 най-добри партньори на България в сферата на туризма. За това, разбира се, допринася директния пътнически и товарен трафик между двете страни – тази година право да извършват полети имаха осем украински, български и международни авиокомпании.

Това лято реализирахме много важен проект в сферата на туризма – в рамките на проекта на Първата дама на Украйна Олена Зеленска за въвеждане на украинскоезични аудиогидове в музеи по света стартира аудиогид на украински език в Археологическия музей на Несебър. Сега хиляди украинци, посещаващи българското Черноморие, ще могат наново да преоткрият красотата на древния град Несебър, да научат хилядолетната му история. На свой ред каним нашите български приятели да посетят Украйна, да се уверят в красотата на южната част на Украйна, където живее многочисленото българско национално малцинство, да опитат вкусни бесарабски вина.

В културно-хуманитарната сфера тази година се проведоха над 50 събития както в българската столица, така и в регионите, включително изложба на картините на младия художник Артур Вирста, фотоизложба на украинския етнофотограф Анна Сеник „Волински легенди“, изложба „Петриковска живопис” на художниците Галина Назаренко и Олена Ярмолюк, изложба на графиката на Михайло Дримайло, ревю на автентични бижута на Слава Салюк, изложба на офорти на Оксана Стратийчук, Дни на украинското кино в Пловдив, арт проект „Науката е тя“. Тази година отбелязахме още една важна дата в украинско-българските отношения, а именно – 25-годишнината от основаването на профила „Украинистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Поддържането на постоянен контакт с украинската общност в България и българското национално малцинство в Украйна остава един от приоритетите на двустранното сътрудничество между нашите страни. Украйна многократно потвърждава, че е надежден партньор и е отворена за обсъждане на всички въпроси, свързани със запазването на националната идентичност на украинските българи и българските украинци.

Затова днес искам да поздравя всички по повод 30-годишнината от възстановяването на украинско-българските отношения и да пожелая по-нататъшно успешно и активно развитие на двустранно взаимноизгодно сътрудничество, основано на взаимно доверие, уважение и партньорство.

 

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/mnenia/636879-poslanikat-na-ukraina-za-fakti-balgaria-e-edin-ot-osnovnite-partnyori-i-tradicionni-priateli-na-kiev-na-balkanite