Вероятно няма да има контролно броене на разписките на балотажа на президентските избори в неделя, ако има би трябвало да има ново решение на Централната избирателна комисия. Това каза в "Денят започва" Велко Милоев, член на обществения съвет към ЦИК. По думите му изборите в неделя са подсигурени.

"И двете страни - и Централната избирателна комисия, и "Сиела Норма" посочиха, че има достатъчно машини за вота, ако трябва да се заменят машини или части. Технически не би трябвало да има никакви проблеми за балотажа", заяви Велко Милоев.

Според него проблемът около машинното гласуване са били контролните разписки, като на предстоящия вот няма да се броят всички разписки, тъй като е "безсмислено".

"Заповедта на ЦИК за 100% контролно броене в секциите беше неразумна, това трябва да се прави рутинно и публично, пред телевизионни и камери и наблюдатели, не там, а в районите избирателни комисии или в ЦИК. Машините трябва да бъдат контролирани", допълни Велко Милоев.

Според него броенето в секциите дава ненадеждни резултати.

"Процедурата при машинното гласуване трябваше да е максимално близо до тази с хартиени бюлетини, проблемът беше, че Централната избирателна комисия в началото на избора за гласуване в квадратчетата трябваше да сложи по-прост и разбираем език", каза още Велко Милоев.

Той добави, че е възможно в някои отдалечени части да не стигнат машините навреме, но това не е драма, тези хора ще гласуват с хартиени бюлетини.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/630108-velko-miloev-cik-v-nedela-veroatno-nama-da-ima-kontrolno-broene-na-razpiskite-