Цените и обемът сделки с недвижими имоти в Никозия и Лимасол остават стабилни, сочат данните на консултантската компания WiRE FS. Основната причина за това е, че местното население ползва държавни субсидии и продължават да купуват жилища.

В същото време местните компании повишават изискванията към офис помещенията, а това води до ръст в търсенето на офис помещения клас „А“ и намалява обема на помещения от по-ниските класове.

Особено позитивна е картината в Ларнака, където беше подписан договор за развитие на марината, отделянето на нефтопреработващите заводи и привличането в града на ливанци и израелци, което доведе до ръст в търсенето на всички видове активи.

В други региони, като Пафос например, както и преди се наблюдава слабо търсене. Причината е, че този град зависи повече от туризма и чуждестранни купувачи на имоти. „Съществува значителен дисбаланс между търсенето и предлагането, което води до дисбаланс между различните видове активи. При продажбите има значително предлагане на парцели, стари промишлени сгради и големи къщи, като в същото време търсенето на жилища и офиси с добро качество в центъра на града е значително. Това несъответствие води до значителен ръст в цените на определени имоти. В същото време цените на другите типове имоти поевтиняват в резултат на липсата на търсене“, казва генералният директор на WiRE FS Павлос Лоиз.

Content Original Link:

https://fakti.bg/imoti/626056-tarseneto-ne-savpada-s-predlaganeto