При нарастващия брой болни от коронавирус в последните дни може да се стигне до липса на капацитет за подвижни избирателни секции. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред "Тази сутрин".

Той обясни, че никой не бива да бъде лишен от правото си на глас и призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласува с подвижна урна.

"За да можем да се изправим пред проблема, ако има такъв, и да търсим как да го решим. Тези секции се съставят от кметовете по общини. Не са възниквали досега затруднения с липса за капацитет за разкриване на подвижни секции и ако комисията се изправи пред подобен проблем - трябва да търсим алтернативно решение“, коментира Томов.

Според него избори „2 в 1“ ще протичат по-бавно, а предвид пандемията и трети поред за година парламентарен вот активността може да ни изненада, като по-голяма такава няма да е отрицателна изненада.

Томов изрази и личното си мнение относно броенето на всяка разписка от машината за гласуване. Той заяви, че това не е добра идея и сравни това броене на всички разписки с БАБХ и решението Агенцията по храните например да проверява всяка пита кашкавал, преди да се изложи на щанда в магазина:

„Не бива да се прави така. Трябва ни добра извадка, че всичко работи добре в противен случай ликвидираме едно от най-съществените преимущества на машинното гласуване - възможността да се ликвидира субективния фактор при броенето“, каза говорителят на ЦИК.

Той обясни и че досега не е имало регистрирано разминаване между ръчно броене и машинно, както и че в Избирателния кодекс е записано, че официалният документ е машинният протокол.

Очаква се Върховният административен съд да се произнесе по решението на Централната избирателна комисия, с което се прие разписките от машинното гласуване от всички около 12 000 избирателни секции да се преброяват ръчно.

То беше гласувано от изборния орган в петък, а в понеделник три политически сили – "Демократична България", "Изправи се! Ние идваме!" и "Продължаваме промяната" внесоха жалби във върховния съд, с които поискаха това решение да бъде отменено.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/626150-tomov-pri-narastvashtia-broi-bolni-moje-da-ne-stignat-podvijnite-urni