Правителствената болница ”Лозенец” се транформира в COVID център за интензивни пациенти. В лечебното заведение могат да бъдат разкрити до 45 легла. Проблемът е, че те не могат да бъдат обезпечени с нужния персонал. Кадровият проблем е сериозен. В момента в лечебното заведение са разкрити 15 реанимационни легла, а другата седмица се очаква командироването на специалисти в други лечебни заведения.

Това стана ясно от думите на директора на болницата доц. Радосвет Горнев в ефира на bTV. 

Коментарът му идва на фона на изключително силен натиск върху лечебните заведения заради четвъртата вълна на пандемията. Страната ни отчита най-печалните си рекорди от началото на епидемията от COVID-19 у нас. За последното денонощие броят на хоспитализираните лица е близо 1000. Голям е проблемът с наличните интензивни легла в цялата страна. Основната криза е с недостига на медицински специалисти, които да ги обслужват. 

"Поел съм ангажимента съобразно решенията на СРЗИ да разкрием тези 15 легла към момента. За тях е осигурено всичко, но с това се изчерпва кадровият ни ресурс по отношение на медицински специалисти. Затова бе взето решение да се командироват екипи от други болници. Това трябва да стане в рамките на следващата седмица", обясни доц. Горнев.

По думите му лечебното заведение не е изпитвало проблем с доставката на кислород, а здравните власти се грижат за наличието му в цялата страна.

"Консумацията на кислород в условията на пандемия се е увеличила 5 пъти. В момента консумацията е около 1 тон. Сигурен съм, че правителството прави всичко възможно да осигури кислород в цялата страна", посочи още директорът на правителствена болница.

Content Original Link:

https://www.novinite.bg/articles/208533/Bolnica-Lozenec-samo-s-15-intenzivni-kovid-legla-nyama-personal-da-gi-obslujva