Тежки са цифрите, катерим се към доста тежки и сериозни класации, може би е добре да кажем, че прекалено много сме се вторачили в правата си и забравяме, че срещу всяко право стои задължение. Това коментира говорителят на Центъра за спешна помощ в София Катя Сунгарска в ефира на БНТ.

 

 "Ако ние като нация сме решили, че не искаме да се ваксинираме, това е наше право, само че отсреща седи задължението да спазваме мерките", допълни Сунгарска и допълни, че пандемията ни докара до извода, че за една съществена част от обществото здравето и живота не са приоритет номер 1.

"През цялата пандемия с колегите от спешната помощ в страната, сме първата линия на първата линия, това за нас е повторяемост, но тази вълна като че ли е по-жестока, защото много млади хора започнаха да се разболяват, някои загубиха и живота си", коментира Сунгарска.

За вчерашното 12-часово дежурство в Спешна помощ е имало 510 повиквания, от които 200 - ковид, сред тях и 8 деца. Катя Сунгарска обясни, че при огромния стрес и натиск имунитетът на лекарите също пада и те също боледуват и са на предела на силите си.

"Миналата вълна беше гняв, сега като че ли е обезверяване. Като цяло обществото ни живее така, сякаш няма вирус, няма пандемия, но когато опре ножът до кокала, се търси някой да е виновен", обясни говорителката на Спешна помощ.

По думите ѝ в болниците един лекар и една медицинска сестра обслужват огромен брой хора. Сунгарска призова да се вслушваме в цвета на нацията, хората на духа и изкуството.

"През цялото време, през тази пандемия нито един от тях не е плюл - напротив. Те проявяваха разбиране и призоваваха хората да спазват мерките и да останат вкъщи. Те неслучайно са цвета на нацията ни, защото преминаха през ситуацията с изключително достойнство", каза тя.

Content Original Link:

https://www.novinite.bg/articles/208541/Nyama-dostatachno-ekipi-v-Sofiya-za-Speshna-pomosht-alarmira-Katya-Sungarska