Разузнавателната общност в САЩ смята, че Китай не е разработил COVID-19 като бактериологично оръжие. Това е записано в доклад за произхода на коронавируса , публикуван на сайта на ръководителя на Националното разузнаване на САЩ. 

"Повечето агенции в разузнавателната общност на САЩ също дават ниска оценка на версията, че SARS-CoV-2 вероятно не е генетично модифициран, но две агенции смятат, че няма достатъчно доказателства, за да се даде една или друга оценка", се казва в разсекретените изводи на доклада.

Там се посочва още: "„Аналитиците в американската разузнавателна общност смятат, че както естественият произход, така и инцидентът в лабораторията са правдоподобни теории за това как вирусът SARS-CoV-2 за първи път е заразил хората“.

От документа става ясно, че в същото време една от специалните служби твърди, че най-вероятно COVID-19 произхожда от лабораторията на Института по вирусология в Ухан. Не се посочва обаче коя е тази конкретна служба. Разузнавателната общност на САЩ се състои от 18 структури, сред които ЦРУ, ФБР, специалните отдели на Пентагона, Държавния департамент, Министерство на финансите и др. пише "Сега".

Според служители на американското разузнаване китайските власти не са знаели за COVID-19, преди Институтът по вирусология в Ухан да изолира вирусния щам. „Тоест, ако пандемията е тръгнала от лабораторен инцидент, то китайските служители вероятно не са знаели за това през първите месеци“, се твърди в доклада.

Американското разузнаване обяви, че не вярва на данните, че коронавирусът е открит по-рано от ноември 2019 г. извън Китай.

В същото време Китай нарече доклада на американската разузнавателна общност ненаучен. Той направи това чрез говорител на китайското посолство в Съединените щати, цитиран от South China Morning Post и РИА Новости.

"Колкото и пъти да се актуализира, така наречената „оценка на произхода на COVID-19“, публикувана от разузнавателната общност на САЩ, е напълно ненаучна. Това само ще подкопае научно обоснованите изследвания на произхода и ще осуети глобалните усилия за намиране на източника на вируса “, твърди китайският говорител. Според него САЩ отказват да отговорят на съмненията на международната общност относно американската военна биологична лаборатория във Форт Детрик (биологична лаборатория на САЩ в щат Мериленд, Фредерик) и над 200 чуждестранни бази за биологични експерименти, "като се опитват да скрият истината и да избегнат отговорност".

 

 

Content Original Link:

https://www.novinite.bg/articles/208543/Razuznavaneto-na-SASht-Kitaj-ne-e-razrabotval-Kovid-19-kato-bakteriologichno-orajie