САЩ въведоха нов пакет санкции срещу Иран, свързани с програмата за дронове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, която според Вашингтон заплашва регионалната стабилност. Това съобщи днес американското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Американски представители посочиха в изявление, че КГИР предоставя безпилотни летателни апарати на подкрепяни от Иран групировки, включително ливанското шиитско ислямистко движение "Хизбула" и в обхванатата от криза Етиопия.

"Разпространението от Иран на безпилотни летателни апарати в целия регион заплашва регионалния мир и стабилност. Иран и неговите проксита са използвали дронове за нападения над американски сили, наши партньори и международното корабоплаване", каза американският заместник-министър на финансите Уоли Адейемо.

"Министерството ще продължи да търси отговорност от Иран за безотговорните му и насилствени действия". Обявените днес санкции са насочени срещу четирима души, включително бригаден генерал Сайед Агаджани от КГИР, за когото САЩ твърдят, че упражнява надзор над операциите с дровоне на Въздушнокосмическите сили на Иран. Санкциите са насочени също срещу две компании - "Кимиа Парт Силван" и "Одже Парваз Мадо Нафар", които според министерството осигуряват компоненти за програмата за производство на дронове и оказват друго съдействие.

Иранското външно министерство заяви днес, че новите американски санкции, наложени на военната програма за дронове на Техеран противоречат на заявения от Вашингтон стремеж за връщане към Иранската ядрена сделка от 2015 г., съобщиха държавни медии. "Налагането на новите санкции отразява пълното противоречие в поведението на Белия дом, който говори за намерението си за връщане към ядрената сделка и продължава да налага санкции", каза пред държавни медии говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде.

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/625158-sasht-vavedoha-sankcii-sreshtu-iran