Кислородът е новото злато. Няколко региона в Руската федерация са изправени пред недостиг на кислород в болниците, а това се случва на фона на рекордния ръст на починали от COVID-19 и заразени. Болници изнемогват и търсят запаси от кислород, за да подобрят белодробната функция на пациентите, предаде The Moscow Times.

През последните дни броят на починалите на дневна база бе над 1000. Това принуди Кремъл да обяви неработна седмица във федерацията, за да спре бързото разпространение на вируса. Ситуацията е изключително тежка в Русия, защото само 33% от населението е напълно ваксинирано (с две игли), докато в западните страни процентите са близо 70%.

„Не искам да звуча истерично, но ситуацията е много напрегната. Няма как да разширим производството”, заяви генералният директор на „Криогенмаш” Дмитрий Кузнецов. „Криогенмаш” е една от трите компании, най-големи производители на медицински кислород в Руската федерация в този момент. Русия до момента успява да избегне широкомащабен недостиг на кислород, какъвто имаше в Индия, но заради големия ръст на инфекции във федерацията има безпрецедентно търсене. Говорителка на германската фирма Linde (която заедно с френската Airliquide произвежда кислород за руския пазар) заяви, че в някои случаи се наблюдава десетократно увеличение на търсенето на медицински кислород.

Република Чувашия вече обяви тревога заради недостиг на кислород в болниците. 99,5% от COVID-леглата в този регион са заети. Двама лекари, пожелали анонимност, работещи в инфекциозната болница в Чебоксари, казаха, че се стига до ситуация да избират кой пациент да получи кислород и кой не. Владимир Уйба, ръководител на република Коми, заяви, че „кислородът е новото злато”. Големият проблем е за болниците в по-малките градове. В Москва и Санкт Петербург към момента няма недостиг на кислород. Експертите посочват, че транспортирането на медицински кислород е трудно, тъй като са необходими специални цистерни. Ситуацията в големите градове не е критична, защото големите производители са ситуирали близо до тях производството си. Но по-отдалечените градове на федерацията изпитват проблеми с доставката.

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/625198-kislorodat-e-novoto-zlato-v-rusia