Още утре сутринта ще бъдат разгледани офертите за доставка на тестове за учениците. Това заяви премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“.

„Предполагам, че следващите десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи”, каза премиерът.

По думите му родителите, които решат, че не искат да тестват постоянно децата си, ще имат право да ги оставят онлайн.

Служебният кабинет полага всички усилия, за да не се стигне до локдаун, каза още премиерът, цитиран от "Нова телевизия".

„Това е крайна мярка, която искаме да избегнем целенасочено. В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика с отговор на COVID-19, беше подготвен цял пакет от инструментариум. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. Тези мерки ги постигнахме и в момента се налагат нови мерки“, коментира Стефан Янев.

„Последните мерки с така наложения зелен сертификат, са комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост. Ограничава се достъпът до обществени места, където лесно може да се разпространява заразата", обясни още Стефан Янев.

По думите му наложените до момента мерки имат известен ефект и първите информации сочат, че пикът на заболеваемостта е в процес на овладяване.

„Първите данни, които имаме, са, че пикът на заболяемостта може би е в процес на овладяване и постигане на някакво плато. Надявам се това да се потвърди“, каза премиерът.

„През 2020 година нямаше ваксини и затова имаше локдауни, а сега има ваксини”, коментира още той.

Премиерът заяви, че изборите ще бъдат проведени така, както е планирано и подготовката за тях тече.

Задължителна ваксинация няма и няма да има у нас, каза още премиерът.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/624887-stefan-anev-predpolagam-che-do-desetina-dni-decata-shte-se-varnat-v-klas