Всеки трети ученик, или около 30% от учениците в България, учат онлайн, като това включва и общините, където заболеваемостта все още е под 750 на 100 хил. души и училищата редуват випуските в клас и дистанционно. Това се разбра от думите на зам.-министъра на образованието Мария Гайдарова.

Процентът обаче расте и вчера Пловдив стана поредната община, в която всички ученици преминават в онлайн обучение заради високата заболеваемост от коронавирус. От 2 ноември в 4 от общините в Бургаска област - град Бургас, Карнобат, Приморско и Царево, учениците пък преминават на ротационен принцип на обучение. В община Велико Търново, в шуменските общини Велики Преслав и Смядово, както и в община Троян преминаха изцяло на дистанционно обучение до 5 ноември включително, изброява в. "Труд".

И докато общини една по една се налага да затварят училищата и да пращат децата да учат вкъщи, МОН и МЗ все още умуват върху това как да спазят обещаното и да върнат начален етап присъствено чрез тестване, което трябваше да се случи следващата седмица.

Вчера служебният просветен министър проф. Николай Денков и заместникът му Мария Гайдарова обясниха, че не могат да се ангажират със срокове за връщането. По-късно от МОН съобщиха, че връщането ще бъде обявено поне 2 дни предварително.

“Не мога да кажа точна дата за връщане на учениците в клас, без да е избран изпълнителят на доставката на тестовете, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете”, заяви Денков пред “България он еър”.

Днес в 17,30 ч изтича срокът, в който може да се кандидатства по обществената поръчка на МЗ за доставка на щадящи тестове за децата. След това МЗ трябва да избере изпълнител и да подпише договор с него.

Фирмата ще има срок от три дни да достави тестовете до РЗИ-тата. Впоследствие те трябва да бъдат разпределени по училищата. Ако има обаче обжалване по процедурите, всички срокове може да се променят.

Няма яснота и каква част от родителите ще склонят децата да бъдат тествани. “Министерството на образованието и науката (МОН) ще проведе информационна кампания за тестването на учениците, след като стане ясен видът на щадящия тест, който ще се прилага. Вариантите са два - или детето само да се тества с тампон от устата, или да изплюва слюнка в контейнерче. Ако започнем да обясняваме и за двата варианта, хората ще се объркат”, обясни Денков.

Гайдарова допълни, че разумният срок за връщане на учениците в клас не е следващата седмица. Тя обясни пред Би Ти Ви, че връщането на учениците в клас не е възможно, докато не се осигури “абсолютно безопасна среда” за учениците чрез тестване.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/624882-covid-19-vseki-treti-uchenik-pred-ekrana