Руският президент Владимир Путин обяви национален локдаун, но това не притесни мнозина руснаци, които си резервираха почивки в Турция и Египет, предадоха The Moscow Times и AFP.

Путин обяви неработни дни от 30 октомври до 7 ноември в цялата федерация с надеждата да забави движението на потоци от хора, съответно и разпространението на вируса.

През последните дни в Руската федерация бяха регистрирани черни рекорди по смъртни случаи и нови инфекции. Дневно жертвите в няколко поредни дни надвишиха по 1000 души, докато потвърдените инфекции от началото на пандемията са близо 8,4 милиона.

Заповедта на Путин обаче не притесни мнозина руснаци, които решиха именно в неработните дни да отидат на почивка зад граница. Руснаци масово правят планове за пътуване за дните, в които в Русия ще работят само аптеките и супермаркетите. Путин нареди всички бизнеси, които не са от първостепенно значение, да затворят врати. Резервациите за дестинации като Турция и Египет са се увеличили след обявяването на неработните дни в РФ, разкриха туроператорски агенции.

Дмитрий Горин, вицепрезидент на Руската асоциация на туроператорите, заяви, че неработните дни са подтикнали определен брой руски туристи да запазят места в Турция, Египет и Обединените арабски емирства. Черноморският курортен град Сочи очаква да види наплив от около 100 000 туристи през неработната седмица, каза кметът на града. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди руснаците да не пътуват през неработния период. Така нареченият „мек локдаун”, обявен от Путин, забранява развлекателните събития и работата на бизнесите, които не са от първостепенно значение, но не забранява на руснаците да пътуват.

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/624880-putin-obavi-lokdaun-no-rusnacite-se-vturnaha-kam-turskite-kurorti