Журналистът на New York Times, който разказа за хака, сравни този метод за кражба на самоличност с "призрачен грабеж". Хакерът получава достъп до поверителните данни на журналиста, като просто изпраща текстово съобщение до смартфона iPhone на жертвата в iMessage. В същото време журналистът дори не е трябвало да отваря съобщението.

Жертвата е Бен Хъбард, репортер на NYT, отразяващ събития в Близкия изток. Според журналиста хакерът е използвал Zero-Click Exploit. Проникването в смартфона се случва през 2020 и 2021 г. Нападателите просто изпращат на Хъбард съобщение в iMessage и ситемата позволява на хакерите да получат личните данни на жертвата.

След консултация с експерти по киберсигурност в Citizen Lab, Хъбард установява, че подобен хак може да бъде извършен с помощта на софтуера Pegasus, разработен от израелската компания NSO Group, която отрича участие в този клас програми.

Една от причините за хакването на смартфона журналистът вижда в критичните си статии за проблемите на Саудитска Арабия, както и романа, който е написал за престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който всъщност управлява страната и наскоро влезе в центъра на скандал с поръчковото убийство на журналиста Джамал Хашоги.

Content Original Link:

https://fakti.bg/technozone/624769-hakvane-na-iphone-chrez-tekstovo-saobshtenie