Министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че актовете, издадени от нейния предшественик Кирил Петков, не стават автоматично нищожни след вчерашното решение на Конституционния съд, съобщава БНР.

Съгласно това решение Петков е имал двойно гражданство, поради което назначаването му за служебен министър противоречи на Конституцията.

Везиева посочи, че екип на Министерството на икономиката ще направи анализ кои актове биха били евентуално засегнати от бъдещи съдебни спорове.

Запитана дали ще преподпише въпросните актове, тя обясни, че към момента няма как да отговори, защото става въпрос за актове, които са свързани с други специфични закони. Те били защитени и стабилни към момента.

"За да има съборен акт, трябва да има съдебно дело, което да го направи нищожен. Преподписването като самоцелно преподписване в момента не е на дневен ред", подчерта Везиева и допълни, че ще подкрепи всичко, което е правилно, в рамките на установените законови норми на страната.

Припомняме, съгласно решението на КС указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен.

Делото в КС беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според Конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати, министри и магистрати. Подобен казус има и с председателя на Софийски градски съд Алексей Трифонов.

Конституционалисти обаче коментираха преди окончателното произнасяне на съда, че проблем с актовете с подписа на Кирил Петков като министър няма да се създаде, включително и че те могат да бъдат преподписани от наследника му министър Везиева.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/624786-proverka-v-ministerstvoto-na-ikonomikata-koi-aktove-na-kiril-petkov-mogat-da-padnat-v-sada