Докато лекарите в Украйна се борят за спасяването на живота на тежко болните от COVID-19, част от украинците си купуват фалшиви ваксинационни сертификати. Правят го дори някои политици. Както бе съобщено наскоро, по време на проверка на летището в Бориспил фалшиви сертификати били открити при две жени - според медиите става дума за бившата депутатка Надежда Савченко и сестра ѝ.

Строги наказания

По думите на украинския министър на вътрешните работи Денис Монастирский, отговорност за фалшификата носи не само лицето, което го е изготвило, но и този, който се възползва от него. Ръководителят на министерството на цифровата трансформация Михаил Фьодоров пък съобщи, че мошениците дори са създали фалшиво приложение за мобилни телефони, за да правят фалшификации на цифровите COVID-сертификати. "Ако купувате подобни "услуги" - можете да бъдете санкционирани за "фалшифициране на документи"", предупреди министърът в Telegram.

От националната полиция заявяват, че този вид престъпления могат да доведат до глоба в размера на 50 минимални работни заплати и арест от шест месеца до две години. А "производителите" на фалшификатите могат да влязат зад решетките и до три години. До момента са заведени над 800 наказателни дела за фалшифицирането на ваксинационни сертификати, само миналата седмица са били разкрити 80 случая на измами с документи за имунизация и резултати от тестове. "Сред извършителите на измамите са мошеници, медици, лаборанти, фармацевти, туристически фирми", посочва главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова.

Как фалшификациите влизат в регистрите

Мошениците често обещават не само да предоставят фалшив сертификат, но и да внесат данните в официалния регистър. А това би могъл да направи само лекар, който има достъп до системата благодарение на електронния си подпис. "Това е неприятно, но е факт. Лекарите получават ниски заплати и са готови и срещу нищожна сума да издадат фалшив сертификат за неизвършени имунизации. И преди беше така, а COVID-19 и задължителната ваксинация само задълбочиха тази тенденция", казва лекарят Евгений Симонец.

Здравното министерство в Украйна уверява, че ще отстрани от работа ръководителите на болници, в които се фалшифицират ваксинационни сертификати. Ако при разследването се окаже, че главният лекар е невинен, той ще бъде върнат на поста си. При повторно нарушение министерството ще инициира анулиране на лиценза на здравното заведение и прекратяване на контракта между него и Националната здравна служба. При това положение ще се наложи местните власти да финансират здравното заведение сами.

Украйна няма как да избегне строгия локдаун

Правителството още през септември одобри проектозакон, който да увеличи отговорността за подправянето на документи, отнасящи се до профилактичните имунизации. Предстои законопроектът да бъде утвърден и от депутатите. "Всички, които си купуват фалшив COVID-сертификат, плащат тройно. Първо - за подправения документ, след това - тъй като не са получили реална имунизация и се разболяват от коронавирус, чието лечение никак не е евтино, а освен това могат да се окажат зад решетките заради фалшифицирането на документи. Струва ли си всичко това - да вярваш на антиваксърите и да игнорираш имунизацията?", пита изпълнителният директор на обществената организация "Коалиция за ваксинация" Тимофей Бадиков. По неговите думи, купувайки фалшиви справки за направена имунизация, украинците сами си удължават карантинните ограничения. Без масова ваксинация страната няма как да избегне строгия локдаун, убеден е Бадиков.

Автор: Лилия Ржойтская

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/624743-tejki-nakazania-za-kupuvachi-i-prodavachi-na-falshivi-sertifikati-za-vaksinacia