“Миналото лято казах в свое интервю в 7/8 TV: “А, честито! От днес сте първа политическа сила”, по отношение формацията на Слави. А, честито вчера империята на мафията отвърна на удара, но направи “Продължаваме промяната” първа политическа сила. Да ѝ е честито на мафията - с тази своя “реклама” ги направи първа политическа сила”.

Това каза политическият анализатор Осман Октай пред ФАКТИ по повод вчерашното решение на Конституционния съд относно гражданството на един от лидерите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Припомняме, че КС вчера обяви за прoтивoкoнcтитуциoнeн Укaза нa прeзидeнтa нa Румен Радев зa нaзнaчaвaнe нa cлужeбнo прaвитeлcтвo в чacттa, c кoятo зa cлужeбeн миниcтър нa икoнoмикaтa e нaзнaчeн Кирил Пeткoв Пeткoв. Причината за това според съда е, че “не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство”, защото забраната за двойно гражданство на министрите е абсолютна.

“Продължаваме промяната” ще са първа политическа сила след този акт на КС. Този съд бави всичко други и реанимира хора като Пеевски, а в случая, когато някой е разкрил кирливите ризи на мафията, удрят жестоко. С това решение на КС, мафията вместо да извади очите на “Продължаваме промяната”, им изписа вежди”, смята още Октай.

Според него “Продължаваме промяната” ще има минимум 70 народни представители в 47-мото Народно събрание, като точният брой депутатски мандати според него ще е между 70 и 80.

“Тази негативна кампания срещу “Продължаваме промяната”, която се случи вчера, всъщност ще се окаже позитивна и след изборите те ще са първа политическа сила. ГЕРБ ще са втори и ще вземат 50-55 мандата. Трети ще са БСП с 35-40 мандата, колкото ще вземат и “Има такъв народ”, които ще са четвърти. “Демократична България” ще бъде между 25 и 30 мандата, след тях ДПС също с подобен брой депутати - между 25 и 30. Гафът с Пеевски, агресията и радикализирането на ДПС са втрещили много хора. ДПС няма да имат повече от 250 хиляди гласа. “Изправи се БГ! Ние идваме” пък няма да са част от следващия парламент”, прогнозира Осман Октай.

“Пеевски ще стане депутат от Благоевград, независимо, че именно той унищожи и “Булгартабак”, и “Юрий Гагарин”, и тютюнопроизводството в България. Хората гласуват етнорелигиозно и емоционално за Движението за права и свободи и в случая с Пеевски, избирателите биват изнасилвани. Затова Пеевски ще влезе в 47-мото Народно събрание. Това ще постави ръководството на ДПС в много тежка вътрешнополитическа, но и международна изолация”, каза още той.

Според Осман Октай след 14 ноември ще се формира редовно правителство.

“Убеден съм, че още първата седмица след изборите, първият политически акт, на който ще бъдем свидетели, е, че “Продължаваме промяната” ще поканят “Демократична България” и двете формации ще направят една желязна коалиционна платформа. Когато осигурят 95-100 мандата, със силата на това коалиционно обединение ще поканят и Слави Трифонов. Той вече няма да може да шикалкави и няма да има друг избор, освен да ги подкрепи със своите 35-40 мандата. Така управление ще бъде осигурено, а Трифонов няма да може да поставя такива крайни условия, както досега”, прогнозира също той.

Осман Октай изгражда анализи си според евентуалната избирателна активност, като според него има три възможни варианта на развитие. При 55% избирателна активност, при 60% и при 65%. И при трите варианта обаче в коалицията между “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Има такъв народ” има повече от 120 народни представители.

“И при трите варианта тези три формации ще имат от минимум 125 мандата до 135 мандата. Няма да имат нужда от подкрепата на БСП. Какво казват БСП - “Ние сме за основна съдебна реформа, не за частични промени”. Преведено на техния език, това означава: “Няма да пипаме Гешев, няма да пипаме Цацаров, няма да пипаме Висшия съдебен съвет”. В последните комисии в 46-мото Народно събрание, когато се обсъждаше темата за специализираното правосъдие, Гешев и Цацаров, обикновено техните членове от комисията си намираха друга работа, отсъстваха и нямаше кворум. Това ги поставя в изключителна изолация за бъдещо управление. БСП винаги намират начин да са заети, да имат друга работа. Винаги това е оправданието им. През последните 30 години те винаги са играли така. Именно затова те не могат да генерират доверие. Позициите им, в които шикалкавят относно подкрепата към президента Радев, ще им нанесат още по-тежки удари на предстоящите парламентарни избори”, смята Осман Октай.

В края на разговора Осман Октай коментира и резултатите от президентските избори. “Президентът Радев ще спечели изборите още на първия тур”, категоричен беше той. “Не го казвам, защото съм в инициативния комитет, който го издигна, а защото неговата сила е в това, че образът му на главнокомандващ в борбата за отвоюването на държавата от мафията, се отличава пред избирателите, за разлика от мънкащия Герджиков, който е пълно копие на Плевнелиев”, завърши той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/mnenia/624774-osman-oktai-pred-fakti-da-e-chestito-na-mafiata-prodaljavame-promanata-veche-e-parva-politicheska-sila