Конституцията и нейното върховенство трябва да са еднакво валидни и за царя, и за пъдаря. Когато говорим за лица, които са овластени чрез назначение или чрез избор да упражняват публична власт и да се разпореждат с публични ресурси, възниква въпросът, ако с такава лекота се гази Конституцията, какво остава за останалите закони - дали със същата лекота в определени ситуации не биха били нарушавани.

Не създава ли това определен риск от злоупотреба с власт, корупция, клиентелизъм. Това каза пред БНР Борислав Цеков, доктор по конституционно право, във връзка с решението на Конституционния съд, че е противоконституционен указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев.

Той подчерта, че сред конституционалистите, които са извън КС, сред които е и той, никога не е имало спор, след като е бил установен фактът, че Петков все още е бил канадски гражданин в момента на назначаването му за министър:

"Други юристи, специалисти в други области, изразяваха други мнения, това не създава дискусия, просто те не са специалисти. Шумотевицата около казуса "Петков" беше политизирана".

По думите на Борислав Цеков, ако някой смята дадена законова норма за остаряла, не може да бъде аргумент да не я спазва.

Конституционалистът подчерта, че е категоричен привърженик на заложената в Основния закон забрана депутатите, президентът и вицепрезидентът да бъдат с двойно гражданство:

"Това е охрана на държавния суверенитет в една специфична геополитическа обстановка. Ние готови ли сме като общество в парламента или президент и вицепрезидент да са хора, които имат двойно гражданство, второто от които да е турско или македонско?".

Content Original Link:

https://m.fakti.bg/bulgaria/624399-borislav-cekov-ako-s-takava-lekota-se-gazi-konstituciata-kakvo-ostava-za-ostanalite-zakoni