Министерството на здравеопазването обяви кои лица не трябва да се имунизират с ваксината на „Пфайзер“ срещу COVID-19. Обособени са и две групи пациенти, които трябва да се консултират с лекар и да спазват специални процедури при инжектиране на препарата „Комирнати“.

Ваксината на „Пфайзер“ не трябва да се прилага на:

- Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината. Под тежка алергична реакция се има предвид анафилаксия или такава, която изисква медицинска намеса;

- Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;

- Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19. Тези хора могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

Здравното министерство посочва и кои са хората, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете, и след консултация с техния наблюдаващ или лекуващ лекар:

Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт;

Бременни;

Лица с имунокомпрометиращи заболявания;

Кърмещи жени;

Лица на терапия с антикоагуланти.

Хора, които трябва да следват специални процедури при ваксинация с „Комирнати“ са:

Лица с анамнеза за тежка алергия, изискваща медицинска намеса, към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство може да получи ваксината, но трябва да остане за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаване на ваксината.

Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии като моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма, трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.

Хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират. Освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина.

Хората, които са получили ваксина срещу друго заболяване, трябва да изчакат поне 14 дни, преди да се имунизират с препарат срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи ваксини срещу други заболявания.

Content Original Link:

https://m.fakti.bg/bulgaria/624414-mz-obavi-koi-ne-trabva-da-se-vaksinirat-s-pfaizer-