Японското правителство възнамерява да ограничи достъпа на чуждестранни студенти, обучаващи се в страната, до технологии, които са ключови за отбранителната индустрия или да са свързани с гарантиране на националната сигурност, съобщи бизнес вестникът Nikkei, цитиран от БГНЕС.

Отбелязва се, че японските университети ще трябва да получат одобрение от Министерството на индустрията, преди да дадат достъп на чуждестранни студенти до образователни програми, свързани с определени технологии, които са ключови за страната.

В същото време затягането на правилата ще засегне чуждестранните студенти, които може да са под пряко или косвено правителствено влияние на други държави – по-специално, ако повече от 25% от доходите им са финансирани от чужда държава.

През 2017 г. китайски студент в университет в Токио наруши закона, като пренесе инфрачервена камера за самолети в Китай през Хонконг. Много японски университети, които работят върху създаването на най-новите модерни технологии, свободно записват чуждестранни студенти и провеждат доста повърхностно проучване преди записването. Това, според вестника, предизвиква сериозно безпокойство сред властите в Япония. Очаква се до края на тази година да бъдат направени промени в законодателството.

Content Original Link:

https://m.fakti.bg/world/624434-aponia-vze-vajno-reshenie-za-da-garantira-nacionalnata-si-sigurnost