В продължение на десетилетия във футбола не бе прието да мислим и дори не смятахме, че е възможно, да има футболисти с обратна сексуална ориентация, но чисто статистически е невъзможно от милионите по света, практикуващи този спорт на професионално и аматьорско ниво, да има само шепа, които да признават, че са гей.

Това обаче е една дълга битка, която предстои да се води, защото не би трябвало да има значение сексуалната ориентация на човек, за да бъде добър в даден спорт. Австралиецът Джош Кавало предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи през изминалите часове, правейки публично признание, че е хомосексуалист.

„Имам нещо лично, което имам нужда да споделя с всички. Аз съм футболисти и съм гей“, започва 21-годишният защитник на Аделайд Юнайтед в специално подготвено видео в колаборация с клубния му тим.

Младият австралиец споделя, че е носил огромна тежест върху плещите си, докато е опитвал да прикрие същността си и в същото време да преследва мечтите си.

„Изтощаващо е да преследвам мечтата си да стана футболист, докато крия, че съм гей“, казва още Кавало.

Причината той да направи подобно публично признание е, че иска да помогне на всички останали хора в спорта, които се притесняват, че ще съсипят кариерите си, ако излязат от образа на метросексуалния мъжкар, който задължително трябва да излиза с модели, актриси или певици.

Джош разказва още, че първо е споделил за сексуалността си със своите близки, а след това със съотборниците и треньорите си. Това, което го е впечатлило най-много, е подкрепата, която е срещнал, макар да е очаквал да бъде нападнат от всички страни.

В миналото малцина са имали същата смелост. Томас Хитцелшпергер е може би най-популярното име сред футболистите, които се опитаха да покажат, че няма страшно да си гей в този спорт. Оказва се обаче, че все още е прекалено трудно за останалите да последват примера им.

Поглеждайки в коментарите под видеото на Джош Кавало, виждаме, че той среща подкрепа още от организаторите на английската Висша лига и акаунта на италианския Ювентус. Самото видео пък вече е гледано над 1,6 млн. пъти в Twitter.