Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение, предаде агенция "Ройтерс".

Става дума за неизпълнението на постановеното в средата на юли решение на Съда за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

"С решението си от днес заместник-председателят на Съда задължи Полша да плати глоба от един милион евро на ден, от датата, на която Полша се е запознала с решението", заяви Съдът на Европейския съюз. Полските власти заявиха, че ще разпуснат Дисциплинарната камара като част от по-големи реформи, но не представиха детайли.

Преди дни повечето членовете на ЕП осъдиха спорното решение на полския Конституционен трибунал от 7 октомври. Те поставиха под въпрос независимостта на самия съд и предупредиха за регресивния път на полското правителство към тоталитаризъм. Членовете на ЕП подчертаха, че всички държави от ЕС доброволно са се съгласили с общи правила при присъединяването си към Съюза и настояха, че няма противоречие между правния ред на ЕС и полската конституция.

Content Original Link:

https://m.fakti.bg/world/624440-sadat-na-es-naredi-globa-ot-1-milion-evro-na-den-za-polsha