Полша планира да увеличи над два пъти числеността на армията си и да модернизира въоръженията ѝ заради нарасналата заплаха от Русия и използването на мигрантите като хибридно оръжие от страна на Беларус, съобщи Дойче веле.

Вицепремиерът на страната Ярослав Качински, който е и лидер на управляващата партия "Право и справедливост", представи законопроект за "защита на отечеството", който по думите му цели радикално укрепване на въоръжените сили на страната.

Той заяви, че кардиналните промени в отбранителната доктрина на страната са продиктувани от влошаването на ситуацията в света.

Той акцентира върху "имперските амбиции на Русия" и "хибридната война", която Беларус води срещу Полша и други страни от ЕС чрез насочване на потоци от бежанци.

"Ако искаме да избегнем най-лошото, т.е, войната, трябва да действаме по старото правило: "Ако искаш мир, готви се за война", отбеляза Качински.

Законопроектът предвижда числеността на полските въоръжени сили, която сега е 110 хиляди войници, да нарасне до 250 хиляди професионални военни и 50 хиляди бойци в силите за териториална отбрана. Същевременно не се планира връщане към задължителната военна служба.

Качински заяви също, че страната ще закупи американска военна техника, без да се отказва от оръжията, произвеждани в Европа.

По-рано беше съобщено, че Варшава планира значително да увеличи военните си разходи.

Content Original Link:

https://m.fakti.bg/world/624283-polsha-promena-radikalno-voennata-si-doktrina-zaradi-agresivnostta-na-rusia