Брет Чембърлейн на 50 години от Тивъртън заредил автомобила си за 60 паунда с дизелово гориво на бензиностанция Теско и поискал да плати с монета на стойност 100 британски лири.

Това предизвикало скандал, защото на всички било ясно че подобна монета не е в обращение, историята мълчи за думите които са изговорени, докато е траел скандала, но в крайна сметка мениджърът на Теско-то намиращо се в Екстър извикал полиция.

Пристигналите униформени без много да се замислят поставили белезници на Брет и го отвели в близкия полицейски участък, като обвинението било че се опитва да измами касиера и че дори е избягал от бензиностанцията, макар това последното да не било съвсем така.

Какво се случило обаче след като дошъл адвокатът на господин Чембърлейн? Той набързо обяснил, че клиентът му е колекционер-нумизмат и няма как монетата да е неистинска. Бърза справка в Интернет показала, че въпросната монета със стойност от 100 британски лири е юбилейна изработка и дори си имала има – „Trafalgar Square £100 Coin’’

Адвокатът на арестувания нумизмат, който всъщност бил любител, а работел като дърводелец набързо установил, че съгласно закона за монетосеченето от 1971 година, всички монети изсечени от Британския монетен двор са законно разплащателно средство и дори е незаконно да не бъдат приети, като такива.

Полицаите направили ареста и техните началници не останали много очаровани от любознателността на адвоката, който реално доказвал, че арестът на Брет Чембърлейн е абсолютно незаконен, а това си е голяма разправия за униформените в демократична Великобритания

Намръщеното поведение на полицаите и отказът им да отпишат от регистрите ареста на Брет пък довели до завеждане на иск за обезщетение, което било одобрено от съда и полицията в Ексетър се наложило да направи ранен Коледен подарък на неправомерно задържания нумизмат на стойност 5000 британски лири. Всъщност му ги превели директно в личната банкова сметка без да протестират.

Content Original Link:

https://m.fakti.bg/life/624301-arestuvaha-anglichanin-opital-da-plati-na-benzinostancia-s-moneta-ot-100-paunda