Не видях нито един аргумент за моята оставка. Има обаждания от централата на БЛС до регионалните колегии да подават идентични декларации. Това заяви председателят на НЗОК Петко Салчев в „Тази сутрин“ по бТВ, след като осемнайсет Регионални лекарски колегии от страната поискаха оставката му. Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК.

„Има проблем, че в момента мълча и не казвам всичките неща. За мен преговорния процес не представлява разговор в една стая с чаша уиски, след това управителят като секретарка да оформя решенията“, заяви Салчев.

Председателят на НЗОК обаче отказа да разкрие с кого е била срещата и заяви, че това ще каже на проверяващите, когато "дойдат да го проверяват", но допълни, че той "не пие".

"Искам ясни параметри на преговорите между БЛС и НЗОК", заяви Салчев.

По думите му няма никакъв проблем да бъде изпълнено искането на БЛС преговорите с НЗОК да бъдат публични, дори има предвидена зала за това, която е обезпечена технически.

Що се отнася до нежеланието на БЛС да преговаря с него, Салчев заяви, че от гилдията трябва да погледнат нормативната база, защото "председателят на НЗОК не участва в преговорния процес".

Салчев е категоричен, че не се притеснява от проверка на дейността на НЗОК, защото "това е една от най-прозрачните и публични институции" и всеки месец публикуват отчет на разходите.

„Съгласен съм, че парите на НЗОК не са на управителя и на Надзорния съвет, но не са и на БЛС. Това са парите на здравноосигурените лица. По закон разходването на тези средства целесъобразно е във функциите на Надзорния съвет на здравната каса. Всичко друго – начинът на разходването, се договаря с БЛС“, каза Салчев.

Безплатните лекарства за COVID-19

НЗОК вече е предложила на личните лекари да може да се издават рецепти за безплатни лекарства за COVID-19. БЛС обаче трябва да одобри това по закон, каза Салчев.

Според него не съществува проблем: „Досега личните лекари как изписваха безплатни лекарства без преглед? Оправданието, че не желаем да извършим нещо, е винаги добре дошло за някой. Всичко е електронно възможно“.

Освен това, в COVID зоните също се издават рецепти за такива лекарства, посочи Салчев. Вече работят над 100 такива зони, не са открити единствено във Видин и Силистра.

Парите за болниците

Помощта ще е до 85% от заявената дейност, което беше въведено още миналата година, но и 100% по нова методика, касаеща напълно зает капацитет на COVID легла, каза Салчев.

БЛС искат повишение на цените на клиничните пътеки, няма проблем, ще ги повишим, но когато някое отделение изобщо не работи, каква е ползата, попита председателят на НЗОК.

Content Original Link:

https://m.fakti.bg/bulgaria/624317-shefat-na-kasata-premalchaval-nakoi-neshta-za-pregovorite-s-bls-shte-gi-kaje-na-proveravashtite