Две години от избора на Иван Гешев за главен прокурор се навършиха вчера.

На 24 октомври 2019 година Висшият съдебен съвет (ВСС) избра единствения кандидат за поста на главен прокурор Иван Гешев. Последва отказ от президента Радев да подпише указа за назначаването му и повторен избор във ВСС на 14 ноември 2019 година, като тогава гласовете бяха 20 гласа "за" и 4 "против" и в крайна сметка указът беше подписан, а Иван Гешев стана главен прокурор.

Докато ВСС избираше Гешев за главен прокурор на 24 октомври 2019 година, Гражданско сдружение “БОЕЦ” се опитваше да проведе своя протест срещу избора му пред сградата на ВСС. Бойците обаче не бяха допуснати там, защото пред сградата се провеждаше друг протест - в подкрепа на избора.

Мигновено последва 24-часова блокада на Орлов мост, където “БОЕЦ” и гражданите все пак заявиха своята воля. Блокадата на Орлов мост се повтори в много дни и нощи от лятото на 2020 година, когато “БОЕЦ” искаха оставката на Бойко Борисов като министър-председател, на Иван Гешев като главен прокурор и на Емил Кошлуков като изпълнителен директор на БНТ.

Какво се случи през тези две години след избора на Иван Гешев за главен прокурор, от ФАКТИ разговаряхме с председателя на Гражданско сдружение “БОЕЦ” Георги Георгиев. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Георгиев, две години от избора на Гешев, когато БОЕЦ не бяхте допуснати от МВР до сградата на ВСС, се навършиха вчера. Каква е равносметката за тези две години - какво успя да извърши главният прокурор през тях?

- Този случай има предистория, която мисля, че е важна. В деня на избора на Гешев се случиха две събития. Не беше само нашият протест - имаше протест, имаше и контрапротест на мутрите с дебелите вратове и черните тениски с плакати “Гешев е радост!”. Това бяха двете събития.

И към онзи момент “БОЕЦ” твърдяхме, а след това доказахме, и то по съдебен път, че единственият законен протест в този ден беше протестът на “БОЕЦ” - заявен предварително, съгласуван с МВР и институциите, но в крайна сметка, осуетен по престъпен начин от Столична община и МВР. Те не допуснаха свободните граждани и “БОЕЦ” да изразят своята свободна воля пред ВСС. Вместо това допуснаха т. нар “контрапротест”, организиран от ПИК, който беше, подчертавам, доказано незаконен, като доказахме незаконния характер на този "контрапротест" по съдебен ред.

В резултат на това “БОЕЦ” бяхме принудени и аз поведох гражданите, за да блокираме символично Орлов мост. Символично заради символиката на това място, свързано със съпротивата срещу статуквото, срещу мафията. В същото време това действие беше и ефективно - това беше първата 24-часова блокада на Орлов мост от 1997 година насам. Там се събраха стотици граждани и нашият глас беше чут. Тогава бяхме стотици хора, но днес съм убеден, че милиони са българите, които разбраха какво представлява Гешев, които разбраха, че той е изборът на мафията, че той е техен защитник и слуга.

От дистанцията на времето - в тези две години, всяка наша дума се потвърди с резултатите от неговата работа. Буквално всяка наша дума, всичко, което изговорихме като предупреждение, като наши аргументи и мотиви срещу избора на Гешев, беше потвърдено - именно, каква е неговата задача, целяща се с назначаването му. Избор нямаше, имаше състезание с един кон, с един-единствен кандидат, предварително определен, което не е избор. Това беше назначаване по волята на Пеевски и на Борисов на техен наместник в прокуратурата. Задачата на Гешев беше да прикрива извършените от тях престъпления и да наказва тези, които не приемат мафиотската им власт. И това се доказа.

- Ако влезем в конкретика, в действия като неразследването на кюлчетата и на Пеевски ли се състои доказването на тезите на “БОЕЦ”?

- Дори само през тези две години “БОЕЦ” имаме няколко десетки внесени сигнала в прокуратурата срещу различни властови фигури, включително за Пеевски, включително за Борисов, включително за записите, които изтекоха - с “Братиньо” и т.н, включително за кюлчетата, за пачките, за къщата в Барселона. Нито един от тези сигнали не получи своето адекватно законово развитие - тоест да има истинско, пълноценно разследване по същество срещу лицата, които сме уличили в извършване на престъпления.

Вместо това обаче имаме знакови разследвания срещу подателите на сигналите - срещу мен например и други колеги. Има репресии и гонения срещу нас, които се изразяват в различни форми - от запори на сметки, през ревизии на НАП, назначени от прокуратурата, до съдебни производства, проверки. Да не говорим за огромния скандал с подслушванията, който стана именно по времето на Гешев.

Този скандал придоби и международен характер, тъй като тези подслушвания са обхващали и журналисти, и то журналисти, представители на чуждестранни, международни медии. Това сътвори Гешев. Единственият резултат от неговата работа е задълбочаването на репресиите и тоталното превръщане на прокуратурата в една мутренска бригада за изпълнение на поръчките на неговите господари.

- След протестите миналото лято Борисов вече не е министър-председател. Как си обяснявате факта, че Иван Гешев обаче все още е главен прокурор?

- Това беше големият залог. Борисов така или иначе осъзнаваше, че не е вечен, че няма вечно да стои във властта. Каквито и да са, тези хора правят своите анализи. На тях им беше ясно, че Борисов е пътник, че той си заминава, че дори и да изкара мандата си - както се и случи въпреки протестите месеци наред, той няма да продължава да управлява вечно. За да могат да си гарантират безнаказаност, на тях им трябваше пълен контрол върху прокуратурата. Този контрол те реализираха чрез назначаването на Гешев, за да си осигурят още седем години безнаказаност и седем години продължаване на престъпленията. В момента прокуратурата на Гешев е органът, който крепи властта на мафията.

Това, че Гешев все още е главен прокурор си го обяснявам първо, с трудно будещото се гражданско общество в България, с все още дълбоко насадените страх и апатия в българското общество. Това обаче са процеси, които вече се обръщат. Виждаме през последните една-две години, че България вече има своето гражданско общество. Този процес на пробуждане, на осъзнаване, вече е необратим и намира своята сила. Гешев ще си замине в момента, в който достатъчно граждани осъзнаят своята сила и заявим безкомпромисно и без отстъпления своята цел по неговото отстраняване и по връщане на законността и правовия ред в страната. Това предстои да се случи.

- Преди дни съобщихте, че прокуратурата ще разследва хората, заснели как Севдалина Арнаудова и Иван Гешев си общуват чрез съобщения по време на Комисията по правни и конституционни въпроси в 46-тото Народно събрание. Днес “БОЕЦ” подадохте сигнал до прокуратурата за подобен случай, като в него снимките се правят от депутат от ГЕРБ. С какви данни разполагате?

- Това е ярък пример, олицетворение на управлението на Гешев. Подадохме сигнал срещу него в прокуратурата. Това е друг абсурд - подаваме сигнал срещу Гешев във Върховна касационна прокуратура, а Върховна касационна прокуратура е Гешев. С други думи, подаваме сигнал срещу Гешев до Гешев. Това е един от примерите за тази безнаказаност и недосегаемост на главния прокурор. Няма как той сам да разследва себе си въпреки всичките му приказки, че имало механизми в прокуратурата.

След подаването на този сигнал по случая “Pi ar Sevi Boiko”, какво се случи - вместо да бъдат разследвани данните, които ние подаваме за конфликт на интереси и за престъпления, извършени от Гешев, прокуратурата започна да разследва сигналоподателите и тези, които са събрали доказателствата - хората, които са заснели позорния чат на Гешев.

В резултат на това, “БОЕЦ” днес подадохме още един сигнал за подобен случай, в който обаче имаме директни доказателства за извършени престъпления по член 171, алинея 3 от Наказателния кодекс (б.р. “който противозаконно узнае неадресирано до него съобщение, изпратено по електронен път, или отклони от адресата му такова съобщение, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева”). Имаме депутат и пиар на ГЕРБ, които са уличени в това, че заснемат чужда електронна кореспонденция без позволение на авторите, на адресатите.

Прокуратурата ни уведоми по предишния сигнал - за “Pi ar Sevi Boiko”, че заснелите такава кореспонденция подлежат на наказания до една година затвор и глоба. Да видим сега дали прокуратурата ще разследва депутата и пиара на ГЕРБ или отново, за което мога да се обзаложа, нейните усилия ще бъдат насочени срещу сигналоподателите. Очакваме поредните удари срещу “БОЕЦ” като резултат от нашата активност.

---

С позволението на "БОЕЦ", публикуваме видеоматериал относно сигнала, подаден от сдружението днес. Видеоматериалът е публикуван във Facebook страницата на "БОЕЦ":

 

---

Content Original Link:

https://m.fakti.bg/mnenia/623783-georgi-georgiev-boec-za-fakti-borisov-osaznavashe-che-ne-e-vechen-naznachiha-geshev-za-da-si-garantirat-beznakazanost