Полша не планира да напуска Европейския съюз, въпреки съществуващите разногласия с Брюксел относно правилото за приоритет на полското право пред правото на ЕС. Това заяви министър-председателят на републиката Матеуш Моравецки в интервю, публикувано в британския вестник Financial Times.

"Абсолютно сме убедени, че Полша трябва да остане (в ЕС).

Няма риск Полша да напусне ЕС. Ние ревностно ще защитаваме Полша като част от Европейския съюз", каза той и добави, че 88% от гражданите на републиката подкрепят членството на Варшава в ЕС, пише агенция "Фокус".

В същото време Моравецки подчерта, че Полша е готова да отвърне на ЕС, ако страната спре да получава плащания от общия бюджет на Европейския съюз. Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс говори за възможността за подобен сценарий по-рано. "Ако Европейската комисия започне Трета световна война, тогава ние ще защитим правата си с всички средства, с които разполагаме. Смятаме, че (Брюксел) предприема дискриминационен подход, напомнящ диктат. Но ако ситуацията продължи да се влошава, ще трябва да обмислим внимателно нашата стратегия “, каза ръководителят на правителството.

В същото време полският премиер изрази надежда, че страните все пак ще успеят да уредят възникналите различия. "За щастие това е политически процес. И политическите процеси могат да бъдат спрени от политиците. Това би било най-мъдрото решение, което те (Европейската комисия) могат да вземат. Защото тогава нямаше да си говорим, държейки пистолети към слепоочията си", посочи Моравецки. През юли Европейският съд се произнесе по иск на Европейската комисия, че полската система за дисциплинарен контрол върху съдиите нарушава върховенството на закона и създава предпоставки за възникване на зависимост на съдебната власт от изпълнителната. На 7 октомври полският конституционен съд по искане на властите на страната потвърди приоритета на полските закони пред европейските. Това решение предизвика вълна от критики от Брюксел и разговори за възможността за лишаване на Полша от средства от европейските фондове.

Content Original Link:

https://m.fakti.bg/world/623696-polskiat-premier-ostavame-v-es