Стресът, неправилното хранене и недостатъчното движение са основни фактори за повишаването на кръвното налягане. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция в Разград по повод на вчерашния Световен ден за борба с хипертонията.

В Разградска област през периода от 2018 до 2020 год. регистрираните случаи на болести на органите на кръвообръщението в доболничната помощ са на първа позиция от всички регистрирани случаи. През същия период ноовооткритите случаи заемат второ място след болестите на дихателната система. Водеща позиция се отрежда на сърдечносъдовите заболявания и при хоспитализираните заболявания.

Статистиката показва, че пада и долната възрастова граница на хипертонията и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване, посочват от здравното ведомство. Това според експертите налага обществото все поясно да осъзнае ролята на рисковите фактори като наднормено тегло, прекомерната употреба на сол, системна употреба на алкохол и намалената двигателна активност.  http://dnesplus.bg