Алуминият е сред най-широко разпространените метали и намира приложение в почти всички сфери. Включително и в хранително-вкусовата промишленост и козметиката. Въпросът е как влияе на здравето ни.

Според ново изследване от тази година, публикувано в Journal of Alzheimer's Disease, алуминият, който консумираме, или по-точно се абсорбира в тялото ни чрез антиперспирантите или напитките от кен, може да нанесе сериозни щети на нашата дългосрочна когнитивна функция.

Автори на проучването са четирима учени от Англия, които си поставят задачата да разберат как излагането на алуминий може да повлияе на генетичното предразположение към деменция, като болестта на Алцхаймер.

След подробен анализ експертите установяват, че алуминият се натрупва в същите области на мозъка, където се образува и така нареченият тау-протеин (необичайно натрупване на протеин, вид неврофибрално заплитане в невроните), който се появява в ранните стадии на болестта на Алцхаймер.

Според друго проучване, публикувано във Futurism, алуминият може да не е главният виновник за болестта на Алцхаймер и останалите форми на деменция. А по-скоро, фактът, че с възрастта бъбреците ни губят способността си да филтрират метала и това е основната причина той да се натрупва в телата ни.

Независимо обаче кой е пръв - алуминият или бъбреците, в увреждането на мозъка, е добре да избягваме напитките в кенове, особено газираните, напомнят от Eat This, Not That!.

Експертите съветват и да наблегнем на дезодорантите за сметка на антиперспирантите, които спират потенето благодарение на завидното количество от различни алуминиеви компоненти, които се съдържат в тях.  http://dnesplus.bg