Малка птица динозавър, обитавала района на Монголската пустиня преди повече от 65 милиона години, е притежавала невероятната способност да вижда в тъмното, съобщи Мейлонлайн, като цитира резултати от изследване на палеонтолози.

Странната дино-птица с размер на малка кокошка е имала пропорционално най-големите зеници сред динозаврите и дори сред съвременните птици, твърдят експертите.

Дино-птицата, наречена шувуя, е била теропод - вид динозаври, характеризиращ се с кухи кости и крайници с по три пръста. Към тях принадлежи и Тиранозавър рекс, предаде БТА. 

Шувуя е открита преди повече от двадесет години. Този малък пустинен динозавър се е хранел основно с термити, както и с растения. Долната му челюст не е била прикрепена към черепа и това е позволявало на шувуя да отваря устата си широко, за да поглъща повече плячка. Шувуя е имала череп като на птица, дълги крака и мускулести крайници.

"Активност през нощта, способност да копае и дълги крайници днес притежават всички животни, обитаващи пустинята. Но е изненадващо да ги видим, представени в един динозавър, живял преди повече от 65 милиона години", каза ръководителят на изследването проф. Джона Шоаниер от Университета на Витватерсранд в Йоханесбург, Южна Африка.

Учените са използвали компютърна томография и точни методи за измерване, за да съберат информация за относителните размери на очите и вътрешното ухо на близо 100 вида живи птици и изчезнали видове динозаври, сред които и дино-птицата.

Изследването е установило, че изключително голямата лагена на шувуята е почти идентична с тази структура във вътрешното ухо на съвременната забулена сова. Това навежда учените на мисълта, че дино-птицата е можела да ловува в пълна тъмнина.

Забулената сова, която може да ловува в пълна тъмнина, разчитайки основно на слуха си, има най-голямата лагена сред съвременните птици.  http://dnesplus.bg