Кучетата, точно както нас, хората, имат различни характери. Някои са мили и дружелюбни, други раздразнителни и сърдити.

Унгарски учени, ръководени от Петер Понграц от университета "Йотвьош Лоранд" в Будапеща, правят интересно проучване, което се опитва да установи дали тези особености на характера имат влияние върху дресурата им.

Екипът разделя кучетата в две групи според нрава и поведението им. След това им поставя задачи, сред които да пазят храната си от другите, бързо да реагират с лай или да ръмжат, когато са обезпокоявани. Кучетата трябва да открият и лакомство зад V-образна ограда, като е трябвало да се справят със задачата сами или с помощта на стопаните си.

От проведените тестове става видно, че "сърдитите" кучета се научават да лаят по сигнал и да пазят храната си по-бързо. По неразбрани досега причини, те и учат по-бързо от непознати.

В крайна сметка изводите на учените са, че раздразнителните и "сърдитите кучета" по-лесно научават трикове при дресура от непознат, в сравнение с по-дружелюбните си събратя.

Резултатите от експериментите потвърждават предишни изследвания, според които доминантните и кучетата в подчинено положение научават нещата по различен начин.  http://dnesplus.bg