Периодично пазарът се оказва "взривен" от огромния интерес към някоя нишова суровина. И купувачите не могат да ѝ се наситят, а цените стигат космически нива.

Обикновено всичко тръгва от новината за недостига на тази суровина, компаниите от добивната индустрия бързо се насочват към нея, за да могат да спечелят от бума, а оттам тръгва и по-големият инвестиционне интерес, който често води до "надуването" на балон.

В миналото това се е случвало с редица редки метали, като графит, кобалт, а наскоро и литий.

Според експерти сега е дошло времето на един дълго подценяван продукт - хелият. Неговата цена нарасна значително преди пандемията, но корона кризата сви предлагането. Сега с отварянето на икономиките очакванията са, че търсенето ще тръгне отново нагоре с бързи темпове.

Защо точно хелият?

Този инертен газ е химичният елемент с най-ниска температура на топене (минус 272,2 градуса по Целзий) от всички останали и той съществува само в газообразна форма, ако не са налични екстремни условия. Това негово свойство го превръща в перфектната суровина, когато става дума за охлаждане.

Втечненият хелий се използва за охлаждането на всичко - от магнитите в машините за ядрено магнитният резонанс до вентилаторите в суперкомпютрите и центровете за данни.

Около 30% от доставките на хелия са именно за ЯМР скенери, а други 20% са за производителите на хартдискове и чипове, пишат от специализирания сайт Oil Prices.

С нарастващите инвестиции на големите технологични лидери, като Google, Facebook и Amazon в центрове за данни, анализаторите очакват през следващото десетилетие очакват търсенето на хелий да нарасне рекордно успоредно с апетита за такива центрове.

Като цяло към 2019 година световният пазар на хелий се изчислява на 10,6 милиарда долара. В следващите години според прогнозите той може да расте с 11% на година и да достигне 15,73 милиарда долара до 2023 година.  http://dnesplus.bg