Студените душове са изключително полезни за възстановяване на мускулите след тренировки, особено ако сме дали всичко от себе си, за да постигнем максимални резултати. Освен това засилват и имунната система. Но това са само част от ползите за здравето ни.

Ледените бани, наричани още студени душове или студена хидротерапия, са форма на криотерапия, но не толкова екстремни. Докато лечението с криотерапия включва излагане на отрицателни арктически температури, то при по-лекия вариант препоръчителните градуси са 10-15°С.

Преди да влезем под душа обаче, трябва да имаме предвид че и времето е от решаващо значение. Елизабет Гарднър, доктор по спортна медицина, съветва да не се задържаме повече от 10-15 минути. Забележим ли, че кожата ни започва да почервенява, това е знак, че веднага трябва да вдигнем градуса на водата.

Освен очевидната нужда от студен душ, след като сме загрели от упражненията, и не толкова явната необходимост на мускулите да се съвземат от натоварването, специалистите препоръчват тази процедура поради още две причини.

Ледените бани са добре дошли и за нашето ментално здраве. И макар мнозина от нас да ги намират за неприятни, даже болезнени, вече е научно доказано, че те помагат в борбата с депресията.

За да се адаптираме към ниските температури, трябва да се отпуснем, да се фокусираме върху дишането и да се разсеем от усещането за студ с други, по-приятни мисли. А най-хубавото е, че колкото и да не ни се вярва в началото, с течение на времето тялото развива "толерантност" към ниските градуси.

Както топлите, така и студените душове, действат за подобряване на съня. Защото студената вода се отразява добре на централната нервна система. Стига да стоим 10-15 минути, напомнят отново от Byrdie.  http://dnesplus.bg