Щом чуят "овесени ядки", много хора веднага ги свързват с една от най-полезните закуски, и с право. Оказва се, че те помагат и на кожата - стига да ги приложим правилно, при това външно.

"Овесените ядки действат като омекотяващ и защитен овлажнител за сухата кожа", казва доктор Азза Халим. Той ги препоръчва и при акне и псориазис, както и при различни обриви, включително и след ухапвания от насекоми.

Факт е, че овесените ядки съдържат различни хранителни вещества като протеини, мазнини и витамини, което ги превръща в чудесен натурален заместител на редица козметични продукти за стягане, почистване и хидратиране.

Доказано е също, че кремовете с овесени ядки в състава си облекчават неприятните и упорити симптоми от екземи.

Ето защо дерматолозите съветват да си правим топла баня с овесени ядки веднъж в седмицата. И препоръчват за целта да използваме възможно най-финия им вариант - така наречения колоиден овес, напомнят от Insider.

А подготовката за тази процедура е елементарна. Трябва само да напълним ваната с топла, но не гореща, вода, да прибавим половин чаена чаша с фино смлени овесени ядки и да изчакваме 15 минути, преди да се потопим и отпуснем напълно.  http://dnesplus.bg