Микроводораслите Динофисис (Dinophysis), които са токсични за хората, са опасни и за рибите и стридите, твърдят френски учени, опитали се да установят дали глобалното затопляне улеснява тяхното разпространение, съобщи АФП.

Половината от кислорода на Земята се произвежда с фотосинтеза от микроводорасли - микроскопични едноклетъчни организми. Някои обаче, като тези от рода Dinophysis, създават предизвикващи диария токсини. Това води до санитарни рискове за консуматорите на миди и раци, предава БТА.

Учените ог Института по изследване и използване на морето и от университета в Нант са работили в рамките на европейския проект Коклим (Coclime), чиято цел е да бъде анализирано въздействието на климатичното затопляне в Средиземно море и Атлантическия океан върху търговската дейност и почивното дело. Едно от откритията им е вредното въздействие на микроводораслите Dinophysis и за морските животни.

Един от токсините на тези водорасли водорасло променят половите размножителни клетки на стридите Crassostrea gigas, както и хрилете на някои риби (лешанки) и техни ларви, показаха лабораторни тестове.

Глобалното затопляне при всички сценарии ще увеличи разпространението на тези водорасли. http://dnesplus.bg