Всеки човек, който се е грижил за домашен любимец, няма как да не се е запитвал какво иска да им каже той с дадено поведение или какви чувства изпитва в определена ситуация.

Отдавна се знае, че кучетата са не по-малко емоционални от нас. А на въпроса дали най-добрият приятел на човека е способен да изпитва ревност, отговарят новозеландски учени.

Те провели експеримент с участието на 18 кучета и техните собственици. По време на него в две стаи те настанили доброволците, като в едната стая имало геометрична фигура на цилиндър, а в другата - реалистична кукла на куче.

Собствениците на кучетата трябвало да взаимодействат с предметите, докато животните ги наблюдават. Когато техният собственик си играел с фалшивото куче, домашните любимци проявявали явни признаци на ревност, ръмжели и изглеждали видимо развълнувани. Но когато хората си играели с цилиндъра, домашните им любимци не изпитвали никакво притеснение.

Така учените стигнали до извода, че четириногите ревнуват само тогава, когато стопанинът им взаимодейства с предполагаем съперник. Ревността се проявявала само при взаимодействието с него, а не заради самото присъствие, пише Daily Mail.

"Изследванията доказват това, в което много собственици на домашни любимци твърдо вярват, че кучетата проявяват ревниво поведение, когато техният собственик взаимодейства с потенциален съперник", казва водещият автор на изследването Амалия Бастос от университета в Окланд.  http://dnesplus.bg