Идеята за изкуствени цветя у дома може или да ни накара да се въодушевим или директно да се възпротивим. Определено растенията, които не са дело на майката природа, а на някой голям производител, имат доста лоша репутация.

Нищо обаче не е само черно или само бяло. Затова и изкуствените цветя могат да се превърнат в ефектно допълнение на интериора, ако спазваме някои основни правила, дадени от Apartment Therapy.

Качество

Разбира се, ако искаме да изглежда максимално естествено, а не като пластмасова играчка, трябва да похарчим повече пари за изкуственото цвете. Тогава то ще е направено от правилните материали (латекс и мека пластмаса), а и визуално ще го докарва като оригинала.

Затова и е препоръчително да не правим подобни покупки онлайн, освен ако не сме сигурни в търговеца, защото на снимка често изглежда едно, а на живо - съвсем друго. Добър вариант е да инвестираме в едно по-голямо растение в саксия.

Подредба

Напълно очаквано е изкуственото растение да не изглежда никак добре, когато го извадим от опаковката. Затова и трябва да отделим малко време, за да го приведем в приличен вид.

Разгъваме добре всички клонки и листа, като внимаваме с телчетата в тях. Тяхната цел е да заемат формата, която искаме, затова може да я постигнем с няколко движения. Ако сме разгъвали изкуствена елха, със сигурност знаем за какво става въпрос. Можем да потърсим вдъхновение и от някоя снимка на естественото растение, за да знаем какъв точно ефект търсим.

Място

Не е добра идея да купуваме спонтанно изкуствени растения и след това да им търсим точното място у дома. Всяка стая има свое предназначение и свой стил, с които тези добавки в интериора трябва да бъдат съобразени.

Казваме си, че искаме да запълним онзи ъгъл в коридора с някоя саксия и понеже до там не стига светлина, залагаме на план В. Изкуственото растение трябва да е подбрано спрямо бъдещото си местоположение, за да не изглежда като кръпка в интериора.

Заблуда

За да бъде ефектът максимално реалистичен, слагаме нашето пластмасово цвете в саксия или кашпа, в която бихме сложили и истински. А ако имаме такива, най-добре всички да са в един стил.

Големите изкуствени растения се нуждаят от тежка и стабилна кашпа, която да ги държи здраво. А за максимално естествен ефект, можем да покрием със слой истинска пръст и камъчета например.

Освен това, лесно можем да заблудим някой, че едно растение е истинско, ако го сложим на място в дома, където наистина би виряло. Но това далеч не е задължително, защото и най-тъмното и студено кътче заслужава своята доза зеленина.

2 в 1

Изкуствените растения въобще не изключват наличието и на естествени такива. Ако грижите по тях не ни се удават особено, можем да заложим на истински кактуси, сукуленти и папрати например, като ги комбинираме с изкуствени видове, които не биха оцелели с нашите "грижи".

Внимание

И като заговорихме за грижи, всяко растение, дори това от пластмаса, има нужда от тях. Те може да се свеждат само до редовно забърсване на насъбрала се прах, но отново са важни и трябва да им отделяме време. http://dnesplus.bg